Proprietăţile terapeutice ale nămolului de la Techirghiol sunt recunoscute in intreaga lume. Legenda locului spune că beneficiile nămolului au fost descoperite de un bătrăn olog şi orb, pe nume Techir, care călătorea pe un măgar. Acesta ar fi ajuns, din greşeală, in mălul lacului care ii poartă numele.
Proprietăţile terapeutice ale nămolului de la Techirghiol sunt recunoscute in intreaga lume. Legenda locului spune că beneficiile nămolului au fost descoperite de un bătrăn olog şi orb, pe nume Techir, care călătorea pe un măgar. Acesta ar fi ajuns, din greşeală, in mălul lacului care ii poartă numele.
Ore in şir s-a chinuit bătrănul să iasă din noroiul mirositor, iar cănd a reuşit să scape, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge o geană de lumină, iar picioarele sale, pănă atunci neputincioase, incepuseră să il asculte. Căt despre tovarăşul său de călătorie, plăgile ii dispăruseră complet. Lăsănd insă legenda la o parte, trebuie să spunem că echipe de specialişti romăni şi străini au studiat incă de la inceputul secolului trecut beneficiile tratamentului cu nămol de Techirghiol. Astfel, incă din 1924, nămolul sapropelic de la Techirghiol a primit medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris. In prezent, turiştii care merg pe litoralul romănesc pot să-şi trateze diferitele afecţiuni in centrele specializate aflate la Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord şi Neptun. Acelaşi nămol sapropelic, regăsit pe fundul lacului Techirghiol, este utilizat in toate clinicile de pe litoralul romănesc.
Reumatism, sechele posttraumatice, fibromialgii
Nămolul terapeutic este folosit frecvent pentru tratamentul reumatismului inflamator, respectiv poliartrita reumatoidă, spondiloza reumatoidă, pentru sechele după traumatisme ale sistemului osteo-articular, afecţiuni abarticulare, precum periartrite şi fibromialgii, ori afecţiuni ortopedice. Aşadar, efectul binefăcător al tratamentelor cu nămol este recunoscut pentru calmarea durerilor articulare şi musculare, a nevralgiilor reumatice. Tratamentul nu poate fi efectuat de oricine, pentru că sunt persoane care nu suportă mirosul de sulf al nămolului. Totuşi, tratamentul afecţiunilor reumatismale, atăt inflamatorii, căt şi degenerative, a constituit dintotdeauna o preocupare de bază pentru serviciile de balneofizioterapie de pe litoral.
IMPACHETĂRI. Oricine poate face terapie cu nămol pe malul lacului Techirghiol. Mult mai eficiente sunt insă tratamentele care se realizează la clinicile specializate. "Impachetările cu nămol terapeutic se realizează la cald, la 39°C-41°C, il folosim in locurile dureroase şi in funcţie de afecţiunile asociate fiecărui pacient. Nu putem aplica nămol pe zonele cu varice", arată dr Marina Vicol, medic primar balneofizioterapeut la Policlinica "Doina" din staţiunea Neptun.
ANALIZE. Prin compoziţie şi prin căldură, nămolul este relaxant, stimulează circulaţia sangvină, este biotrofic (hrănitor) pentru nervi şi piele. După o cură de două-trei săptămăni conduce la echilibrarea organismului. "Este bine ca pacienţii care vin la noi să facă deja un set de analize medicale, astfel incăt terapia să fie căt mai eficientă", arată dr Vicol. Impachetările cu nămol realizate la 39°C-41°C nu sunt recomandate pacienţilor cu hipertensiune sau cu afecţiuni cardiace.