x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Painea albinelor, tonic natural

Painea albinelor, tonic natural

13 Apr 2006   •   00:00

Pastura sau painea albinelor este polenul depozitat in fagure si acoperit cu un strat de ceara. Desi are proprietati terapeutice extraordinare, pastura este un produs al stupului mai putin cunoscut. Pastura se obtine prin fermentarea polenului in conditiile microflorei bacteriene a stupului. Polenul trece printr-o serie de transformari biochimice sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii si umiditatii din stup. Supliment nutritiv si aliment in acelasi timp, polenul este unul dintre cele mai bune mijloace de intarire a sistemului imunitar inainte de venirea sezonului rece. Proprietatile tonifiante, imunostimulatoare si detoxifiante ale polenului sunt preluate si de pastura. Se pare chiar ca actiunea terapeutica a asa-numitei paini a albinelor este mai rapida si mai intensa decat actiunea polenului. Proprietatile terapeutice ale pasturii se datoreaza continutului ridicat de aminoacizi esentiali, enzime, vitamina K si zaharuri simple.

"Stupul este o farmacie naturala la indemana oricui. Mierea, propolisul, polenul, laptisorul de matca si pastura asigura fortificarea generala a organismului si contribuie la eliminarea toxinelor, in conditiile in care organismul este bombardat cu medicamente de sinteza", arata doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

STRES, ANEMIE...

Ca si polenul, pastura este recomandata in combaterea celor mai diverse probleme: de la inlaturarea starilor de stres, starilor de epuizare fizica si psihica si pana la tratarea anemiilor, bolilor de ficat, afectiunilor colonului (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie, constipatii cronice). Pastura trebuie pastrata obligatoriu la rece, ne sfatuiesc specialistii. Din cauza cantitatii ridicate de enzime si aciditatii crescute, pastura incepe sa fermenteze foarte usor, ceea ce ii distruge proprietatile. In ceea ce priveste administrarea, pastura se ia zilnic, in doze de 10-20 g, cu o jumatate de ora inainte de masa.

HEPATITE

In cazul hepatitelor acute sau cronice, pastura stimuleaza functia de detoxifiere a ficatului. Daca in mod obisnuit doza de pastura este de 10-20 g pe zi, in afectiunile hepatice, aceasta doza poate creste pana la 30 g. Efect hepatoprotector are si laptisorul de matca datorita antioxidantilor care intra in componenta acestui produs al stupului. Doza zilnica recomandata de laptisor de matca este de 500 mg. In cazul celor care sufera de afectiuni hepatice trebuie administrata o doza ceva mai mare de laptisor de matca, insa numai sub supravegherea medicului specialist.

DEPRESIE. Polenul contine 35% proteine, 55% glucide, vitamine din grupa B, caroten sau provitamina A, vitaminele C, D, E, oligoelemente (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu). Este cunoscut faptul ca depresia afecteaza si sistemul imunitar. De aceea, persoanelor depresive li se recomanda cure cu polen pentru intarirea imunitatii, dar si pentru stimularea bunei dispozitii si cresterea performantelor intelectuale.

×
Subiecte în articol: terapii complementare pastura