x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Păpădie pentru ficat

Păpădie pentru ficat

de Georgeta Licsandru    |    08 Apr 2008   •   00:00

În popor se spune că plantele cu flori galbene fac bine la ficat şi la bilă. Printre aceste plante se numără păpădia. Aceasta stimulează buna funcţionare a ficatului şi a bilei. În acelaşi timp, păpădia este sursă bună de fier, cupru, potasiu, calciu, vitaminele A, B şi C şi fibre alimentare, care stimulează procesele naturale de detoxifiere a organismului.

În popor se spune că plantele cu flori galbene fac bine la ficat şi la bilă. Printre aceste plante se numără păpădia. Aceasta stimulează buna funcţionare a ficatului şi a bilei. În acelaşi timp, păpădia este sursă bună de fier, cupru, potasiu, calciu, vitaminele A, B şi C şi fibre alimentare, care stimulează procesele naturale de detoxifiere a organismului. În acest scop, specialiştii recomandă curele cu păpădie sub formă de salată, suc, infuzie sau macerat la rece. Sucul se pregăteşte din frunze şi rădăcini tăiate mărunt. Acestea se pun în mixer cu un pahar de apă. Din acest suc se beau unul-două pahare zilnic. Sucul are efect puternic tonifiant, curăţă bila şi sti­mulează diureza. Efecte similare are mace­ratul la rece din rădăcinile plantei. Pentru aceasta, o linguriţă de plantă se pune în 250 ml apă rece, se lasă la macerat 12 ore şi se bea dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun.

 

 

Stimulează pofta de mîncare

Dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie, spune că păpădia poate fi utilizată de asemenea pentru stimularea poftei de mîncare, îmbunătăţirea digestiei, dar şi în cazul gastritelor hiperacide, al obezităţii, gutei, reumatismului, aterosclerozei. Persoanelor care suferă de aceste afecţiuni le sînt recomandate curele cu păpădie în fiecare primăvară. O cură durează 14 zile, timp în care păpădia poate fi folosită atît sub formă de salată din frunzele verzi, cît şi sub formă de infuzie sau macerat din frunze uscate. Salatele în care este adăugată păpădia contribuie de asemenea la ţinerea sub control a glicemiei. Efectul hipoglicemiant se datorează fibrelor alimentare.

 

Singură sau în combinaţie cu alte plante, păpădia dă rezultate bune în curele de slăbire, favorizînd reducerea stratului adipos. Salatele sau infuziile din frunze de păpădie au efect diuretic puternic, contribuind la eliminarea retenţiei de apă din ţesuturi. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se beau două-trei căni de infuzie pe zi.

 

 

ASTENIE. Datorită vitaminelor şi mineralelor, păpădia contribuie la atenuarea simptomelor specifice asteniei de primăvară: senzaţie de slăbiciune, stări de nervozitate, anxietate. Multe persoane evită păpădia din cauza gustului amărui. S-a dovedit însă că tocmai substanţele care dau gustul amărui al acestei plante îmbunătăţesc tranzitul intestinal, favorizînd eliminarea toxinelor. În acest fel sînt prevenite constipaţiile şi cancerul de colon.

×
Subiecte în articol: păpădia terapii complementare