Stiati ca pelinul i-a insotit in crearea lucrarilor lor pe artisti ca Gauguin, Van Gogh, Degas, Rimbaud, Verlaine si Hemingway? Dar nu pelinul in forma sa naturala, ci in combinatie cu alcool, anason si uleiuri aromatice, o bautura numita absint. De-a lungul timpului s-a demonstrat ca absintul duce la intoxicatii greu de tratat si la manifestari comportamentale neobisnuite.
Insa studii de specialitate au aratat ca, in cantitati reduse, infuziile, tincturile si uleiul volatil de pelin aduc beneficii digestiei, protejeaza tubul digestiv si indeparteaza viermii intestinali, precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Infuzia se prepara dinr-o jumatate de lingura de pelin uscat si maruntit la 250 ml de apa. Ceaiul de pelin se administreaza intern ca tonic amar, pentru stimularea apetitului si impotriva colicilor abdominale. O cana cu infuzie de pelin de trei ori pe zi, bauta cu o jumatate de ora inainte de masa, protejeaza impotriva oxiurilor si a altor paraziti intestinali si totodata amelioreaza dischinezia biliara. Insa pelinul actioneaza si ca tonic general, fiind un remediu utilizat in cazuri de gripa sau in perioada de convalescenta dupa o boala infectioasa. Ceaiul de pelin are si aplicatii externe, deoarece ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor. AVERTISMENT. Pelinul contine o substanta numita tuiona care, in doze mici, stimuleaza sistemul nervos central si sistemul nervos vegetativ simpatic. Insa in doze mari, tuiona din pelin devine neurotoxica. "O data ce a ajuns in creier, aceasta substanta actioneaza asupra tecii de mielina a neuronilor, de aici rezultand neurotoxicitatea tuionei. Intoxicatiile cu pelin duc la complicatii cum ar fi: voma, diaree, retentie de urina, semne de ebrietate, crize asemanatoare cu cele de epilepsie sau chiar la deces", atrage atentia medicul Larisa Ionescu-Calinesti. Este interzisa administrarea pelinului gravidelor si copiilor. TINCTURA. Celor care au probleme cu digestia, dr. Larisa Ionescu-Calinesti le recomanda sa ia doua-trei lingurite cu tinctura de pelin pe stomacul gol. Tinctura se face din 10 g de pelin la 100 ml alcool de 60-70 de grade. Amestecul se tine 24 de ore la macerat si apoi se adauga 10 parti de ulei de floarea-soarelui. Se fierbe la baie de abur, se mai lasa doua-trei zile si apoi se incepe tratamentul.Citește pe Antena3.ro