x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Pictura, terapie fără cuvinte

Pictura, terapie fără cuvinte

03 Iul 2007   •   00:00

Desenul, modelajul, jocurile pe roluri, dansul sunt metode simple care vin in ajutor adolescenţilor complexaţi. Potrivit specialiştilor, complexele de inferioritate işi au rădăcinile in copilărie. O parte din vină aparţine părinţilor, care sunt fie foarte autoritari, fie foarte protectori, din dorinţa de a-şi proteja copiii. Orice ar face, tănărul nu ii mulţumeşte pe părinţi. Adolescentul este o personalitate in formare, care are nevoie de sprijin şi afecţiune. In lipsa afecţiunii, copilul devine nesigur, işi pierde increderea in sine.

Tinerii cu complexe de inferioritate sunt trişti, nu ştiu să se bucure, nu se integrează printre colegii de clasă, de aceea de multe ori ajung ţinta ironiilor. Ca să işi ascundă complexele şi să răspundă ironiilor, adolescenţii devin agresivi. Există insă şi adolescenţi ale căror complexe se manifestă diferit. Ei incearcă să iasă in evidenţă cu orice preţ, să pară altfel decăt sunt.


Adolescentul, in conflict cu sine


Consilierea psihologică asociată cu art-terapia ii ajută pe aceşti adolescenţi să işi inţeleagă sentimentele, să işi rezolve conflictele cu sine şi cu ceilalţi. Psihologul Irina Cepreanu ne defineşte această metodă: "Art-terapia inseamnă folosirea desenului, dansului, modelajului in cazul copiilor, adolescenţilor. Pornind de la modalităţi de lucru cu care sunt obişnuiţi - desenul, dansul, ei sunt ajutaţi să experimenteze noi modalităţi de comportament, noi atitudini, să exprime ceea ce simt şi să inţeleagă care sunt responsabilităţile lor şi ce se aşteaptă de la ei. In timpul şedinţei, adolescentul lucrează la un tablou, o sculptură, un colaj in manieră personală. Apoi discută cu psihologul despre lucrarea respectivă. Trebuie să spună ce semnificaţie are pentru el desenul sau colajul, cum s-a simţit in timp ce a lucrat, cum s-a regăsit pe sine in acea lucrare".

Prin art-terapie, adolescenţii trec peste timiditate, işi reprimă accesele de agresivitate, fac faţă mai uşor stresului sau diferitelor traume (divorţul părinţilor, boala unui membru al familiei). De multe ori copilul nu poate spune prin cuvinte ceea ce simte. Art-terapia este o metodă prin care sentimentele pot fi exprimate şi altfel decăt prin cuvinte. "Tinerii sunt ajutaţi să inţeleagă de ce anumite comportamente nu sunt acceptate. Nu li se impune nici un model de comportament, fiecare este ajutat să se dezvolte in funcţie de particularităţile sale", arată psihologul Irina Cepreanu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare