x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante ce au grija de inima ta

Plante ce au grija de inima ta

05 Mai 2006   •   00:00

Fitoterapia are rol adjuvant in bolile cardiovasculare. In asemenea cazuri, printre cele mai utilizate plante se numara paducelul, talpa-gastei, vascul, levantica, sulfina. "Aceste plante sunt benefice pentru inima si pentru vasele sangvine. Principalul lor efect este de scadere a grasimilor in sange", arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Paducelul

In Germania, florile si frunzele de paducel sunt folosite pe scara larga in tratamentul insuficientei cardiace usoare si medii. La noi, paducelul se gaseste fie sub forma de capsule, fie sub forma de flori si frunze uscate pentru pregatirea infuziilor. Potrivit specialistilor, paducelul ajuta contractiile miocardului, are proprietatea de tonic cardiac, vasodilatator periferic, vasodilatator coronarian, efect protector impotriva aritmiilor, efect antiinflamator. Cardiopatia ischemica este o boala de sistem, in care inflamatia este un factor important, de aceea paducelul poate fi un tratament adjuvant, sustine dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Paducelul da rezultate si in depunerile de aterom pe vase, in atat de cunoscutele ateroscleroze. Pentru a obtine scaderea colesterolului rau, pentru a elimina retentiile de apa din tesuturi, doza recomandata de paducel este de 80-300 mg de extract zilnic sau 4-5 ml de tinctura de trei ori pe zi. Chiar daca are toxicitate scazuta, paducelul nu se administreaza fara sfatul medicului si nu trebuie sa inlocuiasca medicatia alopata.

Exista persoane care fac crize hipertensive in conditii de stres puternic. De asemenea, femeile la menopauza pot avea pusee de hipertensiune. In aceste cazuri sunt recomandate produsele gemoterapice – cate 50 de picaturi: dimineata – extract de paducel, la pranz – extract din muguri de frasin, seara – extract din mladite de maslin.

Dr. Larisa Ionescu-Calinesti le recomanda hipertensivilor un amestec din extract de paducel (10 ml), extract de vasc (20 ml), tinctura de valeriana (30 ml). Din acest amestec se iau cate 15-20 de picaturi de trei ori pe zi. Vascul are proprietati hipotensive si, in combinatie cu paducelul, cu usturoiul, cu o dieta corespunzatoare, poate da rezultate favorabile in hipertensiunea usoara.

RECOMANDARI. Tulburarile de ritm cardiac, colesterolul la limita pot fi rezolvate cu ajutorul plantelor. Iata un amestec ce da rezultate favorabile: flori si frunze de paducel (30 g), talpa-gastei (30 g), flori de anghinare (40 g). La o cana cu apa fierbinte se pune o lingura din amestecul de plante, se bea in timpul zilei. Infuzia are proprietati hipocolesterolemiante si hipotensive. Pentru a tine tensiunea arteriala sub control poate fi folosita talpa-gastei uscata. Se ia cate un varf de cutit cu planta uscata de patru ori pe zi, timp de doua saptamani, apoi se face o saptamana pauza. Atentie! Excesul de talpa-gastei poate afecta ficatul.

×
Subiecte în articol: terapii complementare paducelul