x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Profitaţi de proprietăţile terapeutice ale plantelor aromatice!

Profitaţi de proprietăţile terapeutice ale plantelor aromatice!

de Gina Matei    |    06 Oct 2009   •   00:00
Profitaţi de proprietăţile terapeutice ale plantelor aromatice!

Folosite îndeosebi pentru a da savoare mâncărurilor în care se adaugă, plantele sau ierburile aromatice au şi importante proprietăţi terapeutice. Dacă vă place gustul bun pe care îl au acestea, veţi fi încântaţi să aflaţi că ele au şi efecte benefice asupra organismului. Care este cea mai mare calitate a ierburilor aromatice?



Potrivit dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, "toate aceste plante aromatice pot uşura procesul de digestie". Ele au însă şi alte efecte benefice!

Menta
Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale cultivate pe teritoriul ţării noastre, menta este folosită încă din Antichitate ca remediu natural în tratamentul afecţiunilor digestive. Astfel, specialistul nostru recomandă menta pentru tratarea indigestiilor, balonărilor, infecţiilor gastrointestinale şi dischineziei biliare. Totodată, menta are proprietăţi antiseptice (luptă împotriva infecţiilor), astringente (contribuie la curăţarea sebumului şi la închiderea porilor), depurative (favorizează eliminarea toxinelor din organism), cicatrizante şi calmante. Frunzele de mentă se administrează fie sub formă de infuzie, fie sub formă de pulbere. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi 200 ml de apă fierbinte. Totodată, menta mai are şi proprietăţi antivirale. Prin urmare, poate fi folosită în caz de febră, de gripă sau răceală.

Salvia

Sedativ natural, salvia ajută la calmarea emoţiilor. Pentru că are un efect de stimulant general asupra organismului, salvia este recomandată în caz de surmenaj şi în convalescenţă. În afecţiunile bucale şi ale gâtului, salvia este folosită pentru gargară şi clătiri ale gurii, întărind gingiile. Ceaiul de salvie înlătură greţurile, diareea (cu precădere la sugari), intensifică secreţiile vezicii biliare, vindecă dischinezia biliară, balonările şi flatulenţa, lipsa poftei de mâncare. În cazul persoanelor cu diabet zaharat, ceaiul de salvie readuce glicemia la limite normale.

Pătrunjelul

Conţinutul bogat de beta caroten, vitamina B12, clorofila, calciu, multă vitamina C fac din pătrunjel un aliat al organismului. Acesta suprimă bacteriile dăunătoare, deoarece este un fortifiant al imunităţii.
Dr Cristina Bălănescu recomandă pătrunjelul în curele de slăbire, dar şi în tratarea indigestiei, a obezităţii, a viermilor intestinali, durerilor menstruale, balonărilor sau durerilor stomacale. Pentru a avea o respiraţie proaspătă după o masă copioasă, puteţi recurge la pătrunjel.

Şofranul
Ca mirodenie, colorează şi dă o aromă plăcută alimentelor. Ca medicament, este folosit în atenuarea simptomelor reumatice, articulare, degerăturilor. Este un bun stimulent al digestiei şi al circulaţiei sangvine, iar datorită conţinutului bogat de alcaloizi, şofranul luptă împotriva tumorilor canceroase. "Dacă este vorba despre o tumoră la nivelul pielii, se pot face aplicaţii cu cataplasme, iar dacă tumorile sunt interne, se recomandă consumul unei cantităţi mari de ceai de şofran cu înghiţituri mici", precizează dr Cristina Bălănescu.

Busuiocul
Sistemul digestiv funcţionează mult mai bine după consumul de ceai de busuioc. Asta pentru că el acţionează asupra stomacului, ficatului, căilor biliare şi intestinului, tratând majoritatea tulburărilor tubului digestiv. Totodată, ceaiul de busuioc creşte apetitul, ajută la buna drenare a vezicii biliare, tratează gastrita hiperacidă, balonările, aerofagia. Busuiocul este şi un bun remediu împotriva viermilor intestinali, determinând eliberarea lor. Este un bun dezinfectant şi un bun calmant în cazul migrenelor.

Mărarul
Ca toate legumele condimentare, frunzele de mărar au proprietăţi tonic-aperitive şi stomahice. Ele stimulează totodată diureza şi eliminarea gazelor din stomac. Dacă aveţi probleme cu respiraţia urât mirositoare, specialistul nostru vă sfătuieşte să mestecaţi seminţe de mărar. Este şi un puternic tonic fizic şi psihic, combate depresia şi readuce pofta de viaţă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare