Propolisul distruge virusurile, paraziţii şi bacteriile. Acesta este motivul pentru care este considerat cel mai bun atibiotic natural. Atunci când este asociat cu alte produse, propolisul ajută la creşterea imunităţii.
"Pentru obţinerea unui astfel de efect, propolisul poate fi asociat cu echinacea, piperul, cătina şi extractul de măceşe", menţionează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed.
CICATRIZANT ŞI DISTRUGĂTOR DE VIRUSURI
Administrarea propolisului încă de la primele simptome ale virozelor (răceli sau gripe) ajută la distrugerea virusurilor. În acest caz, poate fi administrat sub formă de tablete, două-trei tablete pe zi, sau sub formă de tinctură - trei doze a câte 20 de picături pe zi.
"Indiferent de forma de administrare, propolisul are un efect bun în cazul în care este luat pe stomacul gol", atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.
Simptomele infecţiilor respiratorii, bronşitelor, amigdalitelor şi faringitelor pot fi atenuate cu ajutorul tabletelor de propolis. "Propolisul este şi un bun cicatrizant. Tocmai de aceea poate fi folosit în cazul rănilor şi zgârieturilor superficiale. Recomandată pentru acestea este tinctura de propolis", precizează dr Cristina Bălănescu.
Pentru afecţiunile dentare, se poate utiliza propolisul sub formă de gargară: o cană de apă de 250 ml şi 10-15 picături de propolis. Cu această soluţie se clăteşte gura după fiecare masă. Propolisul luptă împotriva cariilor, le opreşte din evoluţie pe cele deja existente şi asigură igiena optimă a gingiilor.
TEST PREALABIL
Se întâmplă foarte rar să se semnaleze reacţii alergice la terapia cu propolis. Totuşi, acestea există şi este indicat să se aibă în vedere acest aspect la debutul unui tratament cu propolis. La anumite persoane, propolisul administrat intern sau în contact cu pielea poate provoca reacţii alergice. Din acest motiv, înainte de a începe un tratament cu acest produs, este necesar un test: înghiţim sau punem pe piele câteva picături de tinctură pentru a vedea care este reacţia.
SFAT
Propolisul este bun în tratamentul varicelor, edemelor şi arsurilor. Contribuie la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. De asemenea, are acţiune pozitivă în cazurile de dereglări ale circulaţiei sanguine periferice.
RECOMANDAT ŞI COPIILOR
Propolisul se poate administra şi copiilor. Medicii pediatri îl recomandă pentru eliminarea giardiei. Pentru aceasta, tinctura de propolis se combină cu miere, ceai sau cu un suc de fructe.
Citește pe Antena3.ro