x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii blande la boli grave

Remedii blande la boli grave

00 0000   •   00:00

Actioneaza bland in sprijinul sanatatii noastre, iar in unele cazuri fac mai mult decat medicamentele... Acestea sunt terapiile complementare, remediile pe care omul le foloseste din cele mai vechi timpuri si care ne sunt oferite de mama-natura.

Cand vine vorba de tratamente pentru cele mai diverse afectiuni, mama-natura ramane cea mai dotata "farmacie". Nu este doar o idee generala, ci este si concluzia unui studiu recent realizat de oameni de stiinta din cadrul Institutului National al Cancerului din SUA. David J. Newman si Gordon M. Craig, cercetatorii care au condus studiul, arata ca doar 30% dintre cele mai importante substante active din medicamentele introduse pe piata intre 1981 si jumatatea lui 2006 sunt sintetice. In rest, cele mai bune si mai cautate medicamente aparute in ultimii 25 de ani au la baza compusi provenind din natura, sunt medicamente obtinute din plante sau din substante de origine animala.

Medicamentele care au la baza compusi naturali sunt foarte variate: de la aspirina, obtinuta initial din coaja de salcie, pana la taxol (paclitaxel), medicament anticancer, a carui substanta activa a fost descoperita intr-o specie de tisa, arbust originar din zona Pacificului. In plus, aproape jumatate din medicamentele folosite in terapia cancerului si care au fost introduse pe piata dupa 1940 sunt fie produse naturale, fie substante derivate direct din produse naturale, conform rezultatelor studiului american. "Natura are foarte multe resurse care au fost deja explorate in vederea realizarii de medicamente-minune, insa are si mai multe resurse care nu au fost inca descoperite. Iar solutia medicamentelor de care este atat de mare nevoie in tratarea bolilor care nu au inca rezolvare se afla ascunsa tot in natura", concluzioneaza cercetatorii americani.

Cultul plantelor

Plantele, cele mai vechi remedii pentru tratarea unei game variate de afectiuni, sunt ridicate la rang de medicamente-minune de catre romani. La noi in tara exista un adevarat cult pentru plantele folosite ca remedii in fitoterapie.

Doctorul Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica, subliniaza ca atunci cand folosim remedii din plante trebuie sa tinem seama de o serie de "ritualuri" de la felul cum se culeg pana la modalitatea de depozitare si preparare a plantelor. "Exista doua abordari legate de felul cum trebuie sa culegem plantele medicinale. In cazul in care se utilizeaza partea aeriana a plantei: frunzele, florile, acestea se culeg in perioada de inflorire, adica primavara sau vara. Daca de la planta respectiva se foloseste radacina sau rizomul, atunci recoltarea se face primavara timpuriu sau toamna tarziu", explica specialistul.

Regula de baza este ca plantele se culeg cand sunt inflorite, pentru ca atunci inmagazineaza multa energie. Totusi trebuie sa le ocolim pe cele care au inceput deja sa se scuture. Bunii cunoscatori in culegerea plantelor medicinale stiu ca plantele se recolteaza dupa ce se usuca roua, adica in jurul orei 11. "Pentru a evita distrugerea plantelor este indicat sa nu se smulga, ci sa se taie cu o forfecuta doar partea superioara, evitandu-se partea lemnoasa", recomanda dr. Sararu.

Alternativa la medicamente

Plantele pot inlocui medicamentele in unele cazuri. In alte situatii insa, remediile naturale sunt doar adjuvanti, completand medicatia alopata. Iata numai cateva exemple in acest sens. Siropul din patlagina si miere sau cel din suc de ridiche neagra si miere pot fi cele mai bune antitusive, inlocuind cu succes medicamentele. In alte cazuri – astm bronsic sau bronhopneumopatie cronica obstructiva, siropul de patlagina poate fi administrat pe langa tratamentul obisnuit. Febra aparuta dupa mai multe ore de stat in frig poate fi de asemenea scazuta cu o infuzie din plante sau cu pulbere din plante amare (ghintura, papadie, pelin).

Totusi, medicatia alopata nu poate fi inlocuita in toate cazurile: "Febra este un simptom care arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. In cazul virozelor respiratorii putem apela la plante pentru reducerea febrei, in alte cazuri insa trebuie sa aflam mai intai cauza infectiei si abia dupa aceea sa trecem la tratamentul propriu-zis. De ce spun asta? Pentru ca in spatele febrei se pot ascunde cele mai diverse boli: de la otita, pneumonie, bronsita, infectii urinare, digestive, tulburari hepatice si pana la unele forme de cancer sau infectia cu HIV", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic primar medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.

In bolile cardiovasculare, paducelul, talpa-gastei, vascul, levantica au rol adjuvant. Acestea ajuta contractiile miocardului, sunt bune tonice cardiace, vasodilatatoare periferice, vasodilatatoare coronariene. Chiar daca au toxicitate scazuta, plantele nu se administreaza fara sfatul medicului si nu trebuie sa inlocuiasca medicatia alopata recomandata cardiacilor.

"Ma voi face bine"

Preston Schlebusch/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
Insa terapiile complementare nu presupun doar tratarea bolilor cu ajutorul plantelor, ci exista o gama larga de terapii al caror scop este sa completeze efectele medicinei alopate, nicidecum sa o inlocuiasca. "Cand vorbim despre sanatate, acest termen presupune tratarea omului ca intreg, iar medicina alternativa are aceasta viziune mai pregnant decat medicina clasica. Oamenii, cand se imbolnavesc, au nevoie sa creada in minuni, este o nevoie data de instinctul nostru de conservare. Nu dorim sa ne pierdem din integritatea fizica, si in cazurile disperate suntem dispusi sa mancam orice, sa bem orice, doar ca sa traim. Poate ca medicina traditionala nu reuseste sa trateze in totalitate orice afectiune, dar cu siguranta pune in functiune credinta ca vei fi sanatos si astfel prinzi puterea de a lupta cu boala. Puterea mintii, gandurile canalizate pe ideea ca «ma voi face bine» conteaza cel mai mult", explica psihologul Mirela Zivari de la PsihoConsulting.

Cristaloterapia

Spre deosebire de plante, cristalele pot fi purtate oricand, pentru a beneficia de efectele lor. Insa actiunea lor este completa in momentul in care se constientizeaza beneficiul acestora. Cristaloterapia stimuleaza puterea proprie de vindecare a organismului. Ele au o actiune particulara, in sensul dirijarii fluxurilor energetice in sensul imbunatatirii activitatii organelor interne, dar si a activitatii psiho-emotionale. "Cristalele au o structura simpla. O planta contine sute sau mii de substante, iar cristalul contine o singura substanta. Nu exista efecte adverse la cristale. Domeniul pe care actioneaza depinde de structura lor chimica, dar, mai ales, de culoarea lor", spune dr. Dorin Dragos, medic primar de medicina interna, specialist in medicina alternativa, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Cum nu putem avea o colectie de cristale este bine sa folosim cristalul alb. Specialistul nostru recomanda utilizarea cristalelor in starea lor naturala, neslefuite.

APITERAPIA. Stupul este o farmacie naturala la indemana oricui. Propolisul, polenul, laptisorul de matca, mierea asigura fortificarea generala a organismului si contribuie la eliminarea toxinelor, in conditiile in care organismul este bombardat cu medicamente de sinteza. Laptisorul de matca are efect hepatoprotector dovedit datorita antioxidantilor pe care ii contine. In afectiunile hepatice, cate 30 g pastura zilnic stimuleaza functia de detoxifiere a ficatului. In cazul infectiilor virale – cum este gripa – laptisorul de matca este de neinlocuit, deoarece este o sursa buna de gamaglobuline, proteine care asigura imunitatea. Si tot contra infectiilor putem combina polen cu propolis – cel mai bun antibiotic natural. Iar pentru organismele slabite, obosite, polenul este un aliment care ofera proteine, aminoacizi, vitamine si minerale.

AROMATERAPIA. Alaturi de cromoterapie si meloterapie, aromaterapia nu este propriu-zis o terapie complementara, ci se alatura altor terapii. Cine nu are probleme din cauza stresului? O solutie ieftina, comoda si eficienta o reprezinta uleiurile esentiale de levantica, de passiflora, valeriana. Cei care sufera de infectii urinare foarte des se pot trata prin focalizarea luminii violet in zona osului sacral. Persoanele cu circulatie periferica precara beneficiaza de pe urma culorii rosii asezate pe extremitati.
HIPNOZA. Fobiile, obsesiile, starile de anxietate generalizata, atacurile de panica, isteria, dependenta de fumat, obezitatea cauzata de obiceiuri alimentare nesanatoase sunt probleme care isi gasesc rezolvare cu ajutorul hipnozei. Prin tehnicile specifice hipnozei, care nu este nicidecum o terapie mistica, asa cum am fi tentati sa credem, se ajunge la o stare de relaxare profunda si de detensionare la nivel psihic.

ACUPUNCTURA. Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale, acupunctura este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii. Prin acupunctura sunt calmate crizele de spondiloza cervicala, sciatica, lombosciatica, lombalgie, nevralgiile intercostale.

HOMEOPATIA. Principiul de baza al homeopatiei este "cui pe cui se scoate". Tulburarile organismului se exteriorizeaza prin anumite simptome, pe care medicul homeopat trebuie sa le cunoasca pentru a gasi substanta care atunci cand a fost experimentata a provocat aceleasi dereglari. Primele semne dupa tratamentul homeopatic sunt un fel de agravare a simptomelor, in ciuda acestui fapt insa pacientul se simte bine.
×