x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii pentru o piele catifelata

Remedii pentru o piele catifelata

23 Mar 2006   •   00:00

Femei plinute sau slabute, care fac mai multe sau mai putine ore de sport pe saptamana... Majoritatea se confrunta cu un dusman redutabil, care le obliga sa renunte la fustele scurte si la pantalonii albi si stramti: pielea cu aspect de coaja de portocala.

Celulita este o afectiune complexa si de aceea trebuie sa luptam impotriva ei cu arme cat mai eficiente. Pentru a alcatui un tratament care sa dea rezultatele mult asteptate si care sa fie potrivit pentru fiecare femeie in parte, iata cateva sfaturi de la doctorul Violeta Elena Botescu, medic de medicina generala-pediatrie, cu competente in acupunctura, homeopatie si fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

CELULITA


Celulita este de fapt o tulburare a metabolismului apei in organism, care duce la acumularea ei in tesuturi. Cele mai importante cauze ale acestei probleme, din punctul de vedere al medicului homeopat, sunt: factorul constitutional (exista persoane cu o conformatie care favorizeaza aparitia celulitei), predispozitia la tulburari de metabolism (aici intra si metabolismul apei) si dezechilibrele glandelor endocrine. "Este posibil ca, in cazul unei singure persoane, sa fie cumulate aceste cauze", precizeaza dr. Violeta Botescu. In functie de cauze, de simptome si de particularitatile fiecarei persoane se stabileste un tratament homeopatic. Insa remediile homeopatice nu pot acoperi toate problemele legate de celulita. De aceea, remediile homeopatice trebuie combinate cu masajul, administrarea interna de extracte si infuzii din plante si pastrarea unui regim igieno-dietetic.

Tratament


Remediile homeopatice se adreseaza fie simptomelor, fie cauzei. In cadrul primei categorii (a pastilelor care au menirea de a indeparta simptomele, si nu cauza), cele mai eficiente tratamente sunt cele realizate prin administrarea de Badiaga CH5, Kali muriaticum CH5 si Oxalic acid CH5. Acestea au efecte benefice in cazul persoanelor slabe, care prezinta o sensibilitate la atingere in locurile afectate de celulita. Remediul denumit Kali muriaticum poate fi utilizat cu succes in celulita cu edeme cronice (umflaturi), care se agraveaza la umezeala si se amelioreaza la caldura. Tratamentul cu Oxalic acid este potrivit persoanelor cu celulita dureroasa, care sufera si de calculi la nivelul cailor urinare. Dintre remediile de fond impotriva celulitei, dr. Violeta Elena Botescu recomanda, in primul rand, Graphites CH30. Acest tratament este indicat in special persoanelor supraponderale, care sufera de constipatie. Thuia CH30 este un remediu homeopatic benefic celor cu piele cu aspect de portocala in zona bazinului si a coapselor (femei mai plinute). Un alt remediu eficient este Natrium sulfuricum CH30, favorabil persoanelor care au un metabolism al apei deficitar si a caror celulita este agravata de timpul umed si de hrana bogata in apa.

In cadrul unei cure anticelulitice trebuie incluse plante cu efect depurativ, cum ar fi: papadia, brusturele, socul, mesteacanul si coada-calului. Acestea se administreaza sub forma de infuzii, decocturi sau tincturi, in diverse combinatii: cu cat se combina mai multe plante, cu atat rezultatele sunt mai bune.

MASAJ. Tehnicile de masaj anticelulitic au ca scop stimularea circulatiei limfatice. Acest tip de masaj se realizeaza prin manevre riguroase si profunde, aceleasi ca in masajul clasic, dar efectuate cu o presiune crescuta. Spre deosebire de masajul de relaxare, care induce somnolenta si detensionare, masajul anticelulitic este mai intens, insa nu trebuie sa fie brutal. Manevrele de masaj sunt mai eficiente daca se aplica pe piele ulei de iedera.
×
Subiecte în articol: celulita terapii complementare