x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Rodiile, fructele inimii

Rodiile, fructele inimii

de Steluta Indrei    |    05 Aug 2008   •   00:00

Rodiile sînt cultivate încă din Antichitate în sudul Europei şi în nordul Africii. Aceste fructe zemoase cu gust dulce-acrişor erau recomandate de Hipocrat în cazul tulburărilor digestive. În timp, rodiile au devenit cunoscute pentru proprietăţile lor de tonifiere a muşchiului cardiac şi de stimulare a imunităţii. Aceste beneficii sînt asigurate de conţinutul bogat de vitamina C, betacaroten, minerale, polifenoli şi taninuri.



Rodiile sînt cultivate încă din Antichitate în sudul Europei şi în nordul Africii. Aceste fructe zemoase cu gust dulce-acrişor erau recomandate de Hipocrat în cazul tulburărilor digestive. În timp, rodiile au devenit cunoscute pentru proprietăţile lor de tonifiere a muşchiului cardiac şi de stimulare a imunităţii. Aceste beneficii sînt asigurate de conţinutul bogat de vitamina C, betacaroten, minerale, polifenoli şi taninuri.

Un studiu prezentat cu prilejul unui congres de cardiologie a arătat că rodiile constituie un excelent remediu pentru inimă. Cercetările au fost efectuate pe un grup de 190 de pacienţi cu diverse tulburări cardiace, însoţite de nivelul crescut al colesterolului. Unii dintre pacienţi au asociat tratamentul medicamentos cu consumul zilnic de rodii, iar ceilalţi au respectat doar medicaţia. După trei luni, cei care au mâncat rodii au prezentat îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui, creşterea performanţei cardiace, precum şi scăderea în limite normale a tensiunii arteriale şi a colesterolului. Nu toate aceste efecte benefice au fost observate în cazul pacienţilor trataţi doar cu medicamente.

Suc bogat în antioxidanţi

S-a demonstrat că sucul de rodie conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decît ceaiul verde şi vinul roşu. De aceea, persoanele care obişnuiesc să bea frecvent un astfel de suc sînt ferite de infecţii, îmbătrînire precoce, boli neurodegenerative, cancer.

Un pahar de suc de rodie zilnic este benefic şi pentru stomac, crescînd pofta de mîncare şi stimulînd digestia. Acest suc răcoritor este excelent în zilele de vară. Pentru a obţine un suc parfumat este bine să alegem fructe bine coapte, cu coaja purpurie, strălucitoare. Acestea au în interior bobiţe roşii, dulci şi cărnoase.

Datorită proprietăţilor astringente, sucul de rodie este recomandat în cazul diareii. Enterocolitele pot fi tratate şi cu ajutorul cojii sau al seminţelor de rodie: 20 g coajă uscată sau 50 g seminţe se fierb la foc mic 30 de minute, se strecoară şi se iau cîte două linguri din acest preparat de două ori pe zi. Dozele recomandate nu trebuie depăşite. Supradozarea acestor decocturi poate determina dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, greţuri sau vărsături.

COSMETICĂ.
Avînd proprietăţi antibacteriene, astringente şi antiinflamatorii, sucul de rodie poate fi utilizat pentru îngrijirea tenului şi a părului. Pentru a atenua pistruile sau petele maronii preparaţi o mască dintr-o linguriţă de suc de rodii cu o linguriţă de smîntînă. Aplicaţi masca pe faţă pentru 10-15 minute şi apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. Dacă vreţi să aveţi un păr strălucitor, este suficient să vă masaţi părul la rădăcină cu un amestec de suc de rodii şi suc de lămîie, cu o jumătate de oră înainte de a vă spăla pe cap.

×
Subiecte în articol: terapii complementare