Principalul efect al roiniţei este de a combate stările de greaţă şi vomă. „Chiar şi pe cele apărute în perioada sarcinii”, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare. Pentru aceasta, pacientul trebuie să prepare un ulei din frunze de roiniţă, ulei ce se poate obţine cu uşurinţă în casă. În ulei extravirgin de măsline se adaugă frunze de roiniţă: la o jumătate de litru de ulei se pun 4 linguri de frunze. Se păstrează într-un loc răcoros timp de o săptămână. Acest ulei se consumă ca atare, doza fiind recomandată de medic în funcţie de pacient sau se adaugă în salate.
Specialistul nostru atrage atenţia că femeile însărcinate pot beneficia de efectele acestui ulei, dar, atenţie, doar cu acordul medicului.
Extern, uleiul poate fi folosit pentru masaj, în calmarea durerilor reumatice.
Combate balonările
Roiniţa calmează şi relaxează. Doctorul Cristina Bălănescu recomandă infuzia de roiniţă persoanelor nervoase sau suferinde de anxietate. Extern, infuzia poate fi folosită pentru combaterea acneei.
Intern, infuzia este benefică în afecţiunile stomacului (gastrite, ulcere) prin reducerea crampelor şi a balonărilor. De asemenea, combate durerile de dinţi şi migrenele.
Infuzia se prepară din 10 g de plantă, aproximativ două linguri, la 500 ml de apă clocotită. Se vor bea două căni pe zi.
Somn uşor
În cazul în care aveţi un somn agitat, specialistul nostru vă recomandă să puneţi într-un săculeţ de bumbac un amestec de muşeţel, levănţică şi roiniţă, pe care să îl păstraţi lângă sau sub perna pe care dormiţi. Acest amestec are un rol sedativ garantat.
Uz extern
În cazul în care aţi fost înţepat de o insectă, masaţi zona respectivă cu frunze de roiniţă pentru calmarea durerii. De asemenea, frunzele de roiniţă, asociate în părţi egale cu frunze de urzică, se folosesc sub formă de comprese sau spălături locale în vindecarea rănilor.
Ajută memoria
Roiniţa mai este numită şi „planta şcolarilor”, pentru că stimulează capacitatea de concentrare şi memoria. De aceea ceaiul de roiniţă poate fi consumat de cei care urmează să susţină un examen.
Cu vechime
Roiniţa este un remediu străvechi. Sunt informaţii că grecii şi romanii o foloseau frecvent în atenuarea unor simptome. De altfel, din Almanahul lui Harib din anul 961 rezultă că arabii din Spania cultivau roiniţa.