x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Salvia, "iarba sfanta"

Salvia, "iarba sfanta"

00 0000   •   00:00

Bunicile noastre spuneau ca dintii se mentin sanatosi daca mestecam zilnic cateva frunze de salvie. In prezent, stomatologii recomanda pastele de dinti cu adaos de plante medicinale pentru prevenirea si tratarea problemelor gingiilor, a parodontozei, dar si pentru ingrijirea zilnica si albirea dintilor.

Bunicile noastre spuneau ca dintii se mentin sanatosi daca mestecam zilnic cateva frunze de salvie. In prezent, stomatologii recomanda pastele de dinti cu adaos de plante medicinale pentru prevenirea si tratarea problemelor gingiilor, a parodontozei, dar si pentru ingrijirea zilnica si albirea dintilor. Iar gargara cu infuzie din frunze de salvie este o solutie simpla si la indemana oricui pentru reducerea inflamatiilor mucoasei bucale si pentru stoparea sangerarii gingiilor. "Frunzele de salvie au proprietati dezinfectante, antiinflamatorii, astringente, hemostatice, calmante", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie.

Pentru tratarea inflamatiilor mucoasei bucale, alaturi de salvie pot fi folosite si alte plante cu proprietati antiseptice si astringente: brusture, cimbru, cimbrisor, galbenele, coada-soricelului, sulfina, musetel. Pentru pregatirea infuziei se pun doua lingurite de planta uscata la 100 ml de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se face gargara cu infuzia calduta (de patru-cinci ori pe zi). Pe langa efectul antiseptic, infuzia stimuleaza cicatrizarea mai rapida a ranilor din cavitatea bucala. Frunzele de salvie au proprietati antiseptice si cicatrizante datorita cantitatii mari de uleiuri eterice pe care le contin.

Tincturi, infuzie, decoct. Hipocrate spunea ca salvia este "iarba sfanta". In trecut, aceasta planta era folosita atat pentru impodobirea locaselor de cult, cat si in tratamentul celor mai diferite boli: de la gastrite, colite, boli hepatice, renale si pana la afectiuni ale cailor respiratorii (viroze, bronsite, laringite), inflamatii ale amigdalelor. Tinctura, infuziile, decocturile sau praful din frunze uscate de salvie au efect calmant, diuretic, expectorant. In cazul inflamarii cailor respiratorii, rezultate foarte bune dau inhalatiile cu ulei volatil de salvie – doua-trei picaturi de ulei volatil se pun intr-un vas cu apa fierbinte.

Sfatul medicului. Salvia nu trebuie administrata timp indelungat fara sfatul medicului. In doze mari, ea poate irita mucoasa bucala si poate deveni chiar toxica. Doza trebuie respectata cu strictete in cazul persoanelor cu sensibilitate digestiva, aceasta planta putand determina tulburari digestive. De asemenea, salvia este contraindicata femeilor care alapteaza, unul dintre efectele sale fiind stoparea rapida a lactatiei.

Creme. In prezent, extractul de salvie intra si in compozitia produselor pentru ingrijirea tenului. Cremele cu salvie calmeaza iritatiile, dezinfecteaza si catifeleaza pielea. De asemenea, extractul de salvie are actiune de regenerare si improspatare a tenului.
×
Subiecte în articol: terapii complementare salvie