x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sănătate din sângele placentar

Sănătate din sângele placentar

08 Feb 2011   •   15:05
Sănătate din sângele placentar
Sursa foto: /Thinkstock
150788-18-29-sante-page-12-image-0001.jpgUtilizarea celulelor stem se extinde tot mai mult: de la refacerea unei inimi, a unui ficat ce dau semne de oboseală până la tratarea unor boli degenerative, cum sunt maladia Alzheimer, Parkinson. Aceste celule sunt prelevate la naştere şi permit tratamente în cazul multor boli severe. Astfel, începe un amplu articol publicat săptămâ­na trecută în Le Figaro consacrat celulelor stem.

Expansiune
Delphine Chayet, autoarea articolului, spune că, încă puţin cunoscută marelui public, donarea de sânge placentar devine din ce în ce mai frecventă în Franţa. Cei câţiva mililitri de sânge, colectaţi din cordonul ombilical în momentul naşterii, sunt suficienţi pentru a îngriji pacienţi suferinzi de boli grave ale sângelui: leucemii, limfoame sau drepanocite. Sângele placentar este a treia sursă de celule suşe hematopoietice, după măduva osoasă şi sângele periferic. El a fost folosit, în Franţa, în 17% dintre grefe, respectiv 250 pe an în medie, dar utilizarea lui este într-o puternică expansiune, consideră doctorul Cathe­rine Faucher, de la Institutul contra Cancerului Paoli-Calmettes, Marsilia. 

Foarte bogat în celule suşe, sângele bebeluşului este o resursă terapeutică foarte generoasă. Cerce­tările – multe ca număr şi valoroase ştiinţific – sunt într-un puternic avânt în toată lumea. Astfel, celule suşe au devenit vedete pentru faptul că se pot transforma în diferite tipuri de celule, cum ar fi celule ale ficatului, inimii, creierului, deschizând calea terapiei celulare, încă numită medicina regenerativă. Cercetările actuale vizează utilizarea celulelor suşe pentru a "repara" o inimă uzată, un ficat alterat sau în tratamentul unei boli degenerative a creierului ca Alzheimer sau Parkinson. Concret, să vedem cu ajutorul autoarei acestui articol cum se face donarea de sânge din cordonul ombilical în timpul naşterii. Viitoarea mamă este informată încă din luna a patra de sarcină asupra acestui tip de donare şi dacă este de acord îşi exprimă consimţământul scris. Donarea este ano­nimă şi gratuită. Dacă femeia care urmează să nască subscrie acestui demers, ea va beneficia de un consult medical pentru a se identifica ante­cedentele şi eventualele contraindicaţii. O ultimă vizită la mamă şi copil va fi programată după aproximativ şase săptămâni de la naştere.

Fără riscuri
Prelevarea sângelui nu prezintă nici un risc şi are loc imediat după naştere, o dată ce cordonul ombilical este tăiat, din porţiunea legată de placentă. Acest gest medical simplu nu afectează cu nimic naşterea. Dar în nici un caz această manevră nu trebuie să constituie un pericol suplimentar, precizează Katia Valats, moaşă la Maternitatea Saint-Roch Montpellier.

În majoritatea cazurilor, pacientele sunt mulţumite. Refuzurile sunt foarte rare, spune doctorul Marion Baudard, responsabilul unei bănci de sânge. Însă trebuie ştiut că doar 30% dintre prelevări sunt reţinute, după ce acestea au făcut faţă unor criterii de selecţie. Sângele prelevat trebuie să fie în cantitate optimă, să fie bogat în celule suşe hematopoietice. Pacientele primesc prin curier informaţii despre ziua în care sângele donat este stocat. Despre acest eveniment, Bernadette, 36 de ani, spune că este un "moment emoţionant". Ea a donat sânge placentar la naşterea fiicei sale, Violette, în urmă cu câteva luni. "Sunt fericită pentru că am făcut acest lucru. Fiica mea soseşte pe lume participând la ceva important. Cine ştie, poate naşterea sa va salva o viaţă", mărturiseşte Bernadette. Franţa a decis în 2009 să impulsioneze colectarea de sânge placentar. Doar cele trei bănci  de la Paris, Bordeaux şi Besancon erau în măsură să conserve această preţioasă avere spre a o pune la dispoziţia primitorilor din lumea întreagă, printr-un registru al grefelor de măduvă. Însă, în prezent, sunt zece asemenea bănci, acoperind soli­ci­tările din toată Franţa. De când la Montpellier s-a deschis un centru de stocare de sânge placentar, toate maternităţile private şi publice au dorit să participe la această amplă acţiune de donare. Evident, aceasta este o acţiune care presupune costuri financiare, perso­nal calificat. De asemenea, trebuie asigurat transportul în recipiente speciale securizate 24 de ore de la prelevare.

LA NOI. În ţara noastră sunt este 10 bănci de colectare şi prezervare a celulelor stem din cordon ombilical şi placentă. Un raport al Grupului de Studii Sociale 2000 vizând atitudini şi percepţii privitoare la transplantul de organe arătă că aproximativ jumătate dintre români au auzit de recoltarea de sânge placentar în momentul venirii pe lume a unui copil. 39,3% din cei chestionaţi au declarat că ar accepta recoltarea cu scopul de a-l conserva pentru copil, iar 29% ar dona unei bănci publice.

×
Subiecte în articol: celule stem