Remediile naturale vor fi mai scumpe şi mai rare, numărul magazinelor tip plafar ar putea să scadă, în schimb va creşte, în mod periculos, comerţul online cu medicamente. Acestea sunt principalele consecinţe ale legislaţiei europene ce derivă din Codex Alimentarius, valabilă de la 1 mai. Potrivit legislaţiei, remediile din plante care nu au certificate vor fi eliminate de pe piaţă.
Ele trebuie să urmeze, ca şi medicamentele, acelaşi traseu până la ieşirea pe piaţă. Dar aceste teste şi avizări presupun sume mari pe care mulţi producători nu şi le vor permite. În consecinţă, persoanele obişnuite să se trateze de constipaţie cu un ceai ce cruşin, de diaree cu un ceai de mentă sau să-şi potolească stomacul ori ficatul cu o infuzie de sunătoare vor fi nevoite fie să apeleze la medicamente de sinteză, fie la oferta – total ieşită din cadrul legal – de la marginea şoselelor. "Avem libertatea de a alege. Dacă nu vor mai fi autorizate aceste magazine de produse naturale – plafare – şi le vom lua de la ţărani, riscăm ca acestea să fie infestate cu germeni patogeni, cu substanţe chimice de combatere a dăunătorilor etc.
De aceea, este necesar ca în cel mai scurt timp să avem un laborator acreditat pentru controlul de la materiile prime (plante) şi până la produsele finite", spune prof. dr farm. Ovidiu Bojor, directorul Patronatului Planta Romanica. Din păcate, multe dintre remediile naturale ar putea fi procurate online, riscul de a fi contrafăcute fiind foarte mare. Această legislaţie valabilă în spaţiul UE vizează inclusiv suplimentele alimentare.