Românii o foloseau în vechime, ca iască, pentru aprinderea focului și apreciau atât de mult când o găseau, încât o păstrau lângă icoană. Dar există în lume ferme biologice, organice, care o cultivaă supravegheat și o recoltează în momentul ei maxim de proprietăți benefice, astfel încât ajungem s-o mâncăm sub formă de pudră, în capsule sau s-o bem în cafea sau ciocolată caldă. Mai există două variante pentru consum, ca băutură, împreună cu un ceai ce conține SOD (superoxid dismutază, cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent) și sub formă de cereale, în combinație cu ovăz și spirulină.
Ciuperca are peste 200 de micro-componente din care unele sunt solubile organic-65%, altele solubile în apă-30%, iar 5% sunt elemente volatile. Principalul component care o deosebește net de restul ciupercilor este germaniul organic. Conține și polizaharide, adenozine, uleiuri volatile, triterpenoide dar, parțial, acestea se găsesc și în alte ciuperci. Germaniul organic este un microelement, rar și în natură, care îmbunătăţeşte respiraţia celulară.
El creşte capacitatea hemoglobinei de-a absorbi şi transporta oxigenul în sânge cu 50% (de 1,5 ori). Prin faptul că asigură transportul crescut al oxigenului, este bine de consumat Ganoderma în bolile hipoxice, de tip bronșite cronice obstructive (BPOC), cord pulmonar cronic (CPC), insuficiență respiratorie cronică din fibroză pulmonar ori din emfizemul pulmonar.
Despre Germaniul organic GE-132 se spune că ar fi “cheia vieții”, deoarece stimuleaza organismul să producă în mod natural gama-interferon, întarește imunitatea și favorizează înmulțirea macrofagelor și a celulelor NK (natural killer) care atacă agresorii, inclusiv celulele canceroase. Este catalizator metabolic, are efect antioxidant pentru că este donor de electroni liberi, de aceea se spune ca germaniul organic este "mama" anti-oxidanților făcând în corp “terapie electronică”, fundamentala pentru restaurarea și menținerea sănatății țesuturilor.
dr. Ana Maria Bucur - medic de familie, homeopat și nutriționist