x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Siropuri care amutesc tusea

Siropuri care amutesc tusea

28 Apr 2006   •   00:00

Ceata, frigul, vantul sunt factori care favorizeaza aparitia tusei suparatoare. Tuse cu secretii sau tuse seaca, iritativa.

Ceata, frigul, vantul sunt factori care favorizeaza aparitia tusei suparatoare. Tuse cu secretii sau tuse seaca, iritativa. Cele mai eficiente remedii pentru a reduce tusea la tacere sunt siropurile si tincturile din plante. Recunoscut ca tratament-minune contra tusei inca de pe vremea bunicilor, siropul din ridiche neagra are proprietati antitusive si expectorante. Ridichea neagra este utilizata in bolile respiratorii: viroze, bronsite, pneumonii, astm bronsic. Siropul se prepara dintr-o ridiche in care se face o scobitura in care se pune zahar sau miere, apoi se lasa 24 de ore intr-un loc calduros. Siropul care se formeaza calmeaza tusea, dar este benefic si pentru intarirea sistemului imunitar. Adultilor li se recomanda sa bea trei-patru linguri cu sirop zilnic, iar pentru copii sunt indicate doar doua-trei lingurite.

Pentru eliminarea secretiilor si pentru detoxifierea aparatului respirator se utilizeaza siropul de tuse pe baza de extract din pin, care se gaseste la plafar. Siropul de pin are si efect bronhodilatator si relaxant la nivelul cailor respiratorii superioare, arata specialistul Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. In cazurile de tuse acuta, nu trebuie sa va lipseasca din casa siropul de patlagina. Acesta este un bun antitusiv, expectorant si are si usoare proprietati antibiotice. Siropul de patlagina poate fi luat de la plafar sau poate fi pregatit in casa. Daca vrem sa il facem acasa, avem nevoie de frunze proaspete de patlagina si de miere. Frunzele se pun intr-un vas si se amesteca cu miere (in cantitati egale), apoi se lasa patru ore la macerat intr-un loc calduros. Siropul astfel obtinut pastreaza proprietatile terapeutice ale frunzelor de patlagina: antiinflamatorii, antimicrobiene, expectorante, antitusive. Doza recomandata este de doua-trei lingurite pe zi atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, cu 30 de minute inainte de masa.

CEAPA. Ceapa, cojile verzi de nuca si podbalul sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru tusea seaca. Se prepara un decoct dintr-o ceapa alba de dimensiunea unui ou la o cana cu apa. Ceapa se fierbe 10-15 minute, se strecoara, iar decoctul astfel obtinut se bea cu inghitituri mici. Cojile de nuca si podbalul se administreaza sub forma de infuzie.

IMUNITATE. Tusea slabeste organismul si de aceea doctorul Cristina Balanescu ne recomanda, pe langa siropul contra tusei, si tratamente pentru stimularea imunitatii. Pentru tusea productiva se pot folosi extracte din muguri de plop, la care se adauga tinctura de echinacea. Extractul din muguri de plop se administreaza dimineata si seara, in doze de cate 40 de picaturi, iar echinacea – de trei ori pe zi, cate 15 picaturi in cazul copiilor si 40 de picaturi pentru adulti. Pentru stimularea imunitatii se pot folosi batoane sau tablete de propolis. Pentru tusea seaca se recomanda un amestec din macese, trei-frati-patati si cimbrisor, in proportii egale.

×
Subiecte în articol: tusea siropul terapii complementare