x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Somn liniştit pe saltele bio

Somn liniştit pe saltele bio

de Florina Zainescu    |    13 Mai 2008   •   00:00
Somn liniştit pe saltele bio
Sursa foto: Lise Gaqnet/

SĂNĂTOS ● Alungă alergia folosind soluţii verzi
Saltelele făcute din bumbac, lînă şi latex organic sînt tot mai căutate în Statele Unite şi în Europa de Vest. Iar ultima tendinţă în materie pare a fi salteaua umplută cu paie eco.



SĂNĂTOS ● Alungă alergia folosind soluţii verzi
Saltelele făcute din bumbac, lînă şi latex organic sînt tot mai căutate în Statele Unite şi în Europa de Vest. Iar ultima tendinţă în materie pare a fi salteaua umplută cu paie eco.

Decizia de a înlocui salteaua convenţională cu una "verde" poate părea un moft. Nu şi dacă te gîndeşti că patul – locul unde îţi petreci o treime din viaţă – este o "adunătură" de materiale sintetice, unele cu potenţial toxic.


CHIMICALE. Începînd de prin anii ’60, cele mai multe saltele au fost făcute din spumă de poliuretan, un material obţinut din petrol şi care degajă substanţe volatile care pot cauza probleme respiratorii şi iritaţii ale pielii, potrivit unui material realizat de Asociaţia Consumatorilor Organici din Statele Unite şi publicat de Environmental News Network. De asemenea, la producerea saltelelor obişnuite este folosit un adeziv obţinut din aldehidă formică, care are legătură cu apariţia alergiilor, astmului şi chiar a unor forme de cancer. Iar bumbacul în care sînt "îmbrăcate" saltelele conţine pesticide – bumbacul fiind poate cea mai chimizată cultură convenţională – care pot cauza cancer şi dereglări ale sistemului nervos. Acestea sînt doar cîteva exemple de substanţe chimice care se regăsesc în saltele. Potrivit sursei citate, în 2005, Walter Bader, proprietarul companiei Lifekind care produce "saltele verzi", a trimis mai multe saltele convenţionale la un laborator din Atlanta. În urma testelor s-a observat că un model pe bază de spumă de poliuretan emitea 61 de chimicale, inclusiv benzen şi naftalină care sînt considerate cancerigene. Cu toate acestea, cercetătorii spun că nu există încă date suficiente pentru a determina dacă aceste chimicale dăunătoare duc la îmbolnăvirea oamenilor, dacă aceştia sînt expuşi la concentraţii mici.


ALTERNATIVĂ. Totuşi, din ce în ce mai mulţi consumatori din America, dar şi de peste Atlantic, din Europa Occidentală, refuză să-şi mai asume acest risc şi optează pentru bio. Saltelele făcute din latex natural, bumbac organic şi lînă organică sînt acum la mare căutare, pentru că nu au chimicale şi sînt rezistente şi la microorganismele din praf şi mucegaiuri. De exemplu, în SUA vînzările de saltele bio ale firmei Viva au crescut cu 40% anual în ultimii cinci ani şi acum reprezintă circa 45% din vînzările totale ale companiei.


Paiele, din nou căutate

La ultima ediţie a celui mai mare tîrg bio din lume, BioFach, desfăşurată la Nürnberg, în Germania, s-au bucurat de un succes răsunător saltelele... din paie ecologice, potrivit lui Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, prezent la eveniment. Spre deosebire de saltele de paie pe care le foloseam noi în trecut, cele prezentate la BioFach sînt fabricate în condiţii speciale, astfel încît să nu iasă praf din ele sau să favorizeze apariţia unor microorganisme. Iar străinii sînt foarte încîntaţi de ele pentru că, spre deosebire de alte tipuri de saltele, acestea iau forma corpului.

×
Subiecte în articol: bio sînt saltele