"Homeopatia are avantajul ca ajuta organismul sa se descurce mai bine si mai usor in fata afectiunilor specifice sezonului rece. La inceput, unei persoane racite ii recomandam o alimentatie adecvata: ceaiuri caldute, vitamine pentru intarirea imunitatii. Apoi recurgem la remediile homeopatice", precizeaza dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie.
Remedii blande
Remediile homeopatice actioneaza bland, dar eficient. Medicul homeopat stabileste tratamentul in functie de cauza care a produs suferinta: umezeala, aer uscat sau aer rece. In stabilirea remediului trebuie sa se tina seama si de constitutia pacientului. In cazul virozelor, laringitei, faringitei recidivante homeopatia rezolva doar simptomele acute. Acestora li se recomanda un remediu de fond pentru intarirea imunitatii, care se administreaza pe tot parcursul sezonului rece. Dr. Ioan Teleianu ne da cateva exemple in acest sens: "Pacientul se plange ca are o stare de slabiciune, febra, frisoane, dureri musculare, greturi. Remediul care rezolva aceste simptome este eupatorium. Se poate intampla ca, dupa cateva zile cu temperaturi mai ridicate, pacientul sa se planga de dureri de cap, de somnolenta prelungita, febra foarte puternica, ameteli, gura si buzele sunt foarte uscate, dar fara senzatia de sete. Remediul potrivit este gelsemium".Numai cu sfatul medicului
Variatiile bruste de temperatura inregistrate in ultima perioada au facut ca tot mai multe persoane sa acuze dureri musculare asociate cu febra, ameteli la miscare, chiar la miscarea ochilor, dureri de cap si sete puternica. Cateva doze din remediul numit bryonia atenueaza aceste simptome. "Durerile de gat provocate de inhalarea de aer rece le tratam cu causticum. Daca pacientul are senzatia de zgarietura in gat, dar si secretie nazala abundenta, ii prescriem mercurius solubilis", precizeaza dr. Ioan Teleianu. Acesta recomanda prudenta in administrarea remediilor homeopatice. Ele nu trebuie luate frecvent, iar daca sunt administrate fara sfatul medicului s-ar putea ca rezultatele sa nu fie cele asteptate. Un remediu luat fara indicatia specialistului poate sa dea o usoara ameliorare in prima faza, insa problema va reveni dupa catva timp.
|
EXTRACTE GLICERINICE. Pentru intarirea imunitatii si prevenirea infectiilor respiratorii, specialistii recomanda extractele glicerinice din muguri sau mladite de plante. In acest scop sunt asociate trei-patru macerate glicerinice: extract din muguri de coacaz negru, muguri de brad, mladite de maces, muguri de mesteacan. In cazul celor care s-au imbolnavit de mai multe ori, la extractele de mai sus se adauga si extractul de mesteacan si din muguri de catina, care stimuleaza imunitatea si tonifica sistemul nervos. In perioadele de convalescenta, cel mai bun este extractul din muguri de stejar.
|
Citește pe Antena3.ro