x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapia cu apă rece, riscuri și beneficii. La ce trebuie să fii atent

Terapia cu apă rece, riscuri și beneficii. La ce trebuie să fii atent

de Anastasia Paul    |    17 Mai 2023   •   23:45
Terapia cu apă rece, riscuri și beneficii. La ce trebuie să fii atent
Sursa foto: Hepta

Baia în apă rece este o activitate despre care oamenii au opinii diferite. Dar mulți o practică săptămânal sau chiar zilnic, considerând că este bună pentru sănătatea lor mentală și fizică.

Terapia cu apă rece poate lua forma înotului în aer liber – lacuri, râuri, ocean – dușuri reci sau chiar băi cu gheață. A fost folosită o perioadă de sportivi ca o modalitate de a reduce durerile musculare și de a accelera timpul de recuperare. Oamenii petrec de obicei 10 minute după exercițiile fizice în apă rece, la temperatura de 10-15 grade Celsius. 

A fost utilizată la tratarea simptomelor de depresie, dureri și migrene. Într-adevăr, există multe relatări despre modul în care terapia cu apă rece a schimbat vieți, a vindecat inimile frânte și a ajutat oamenii în momentele dificile, scrie sciencealert.com.

În timp ce multe studii au arătat beneficiile legate de băile cu gheață și recuperarea după exerciții fizice, un studiu din 2014 a concluzionat că ar putea fi vorba despre efectul placebo.

Într-adevăr, cercetările au arătat unele beneficii ale terapiei cu apă rece sau ale înotului în aer liber în fazele sale incipiente, însă pot avea și efecte dăunătoare asupra organismului uman. 

Riscuri 
Ca orice activitate desfășurată în scop terapeutic, cerința minimă este să nu facă rău. Dar nu putem spune asta despre apa rece deoarece are o serie de riscuri pentru sănătate.

Nu există nicio dovadă științifică a beneficiilor terapiei și nu se știe ce durată sau temperatură funcționează cel mai bine. Dar ceea ce știm este că mai puțin înseamnă cu siguranță mai mult atunci când vine vorba de scufundarea în apă rece. Cu alte cuvinte, nu este bine să stai mult în apă rece. 

În Marea Britanie, temperaturile apei în mediile naturale sunt între 10 - 28 de grade Celsius vara, scăzând între 0 - 7 grade Celsius iarna. Și este important de subliniat că temperaturile apelor deschise sunt mai mici față de temperaturile aerului, așa că în luna aprilie, când temperatura aerului poate fi caldă, temperatura mării, chiar și pe coasta de sud, este probabil să fie sub 10 grade  Celsius.

Dușurile și băile sunt o opțiune mai puțin periculoasă deoarece ai un control mai mare a temperaturii și a timpului de expunere. Însă din cauza dușurilor reci ori din băile cu gheață și natura solitară a scufundării, acestea prezintă riscuri semnificative.

O problemă provocată de scufundarea în apă rece este formarea de leziuni. Când suntem expuși la frig, este normal ca mâinile și picioarele să se simtă foarte reci sau amorțite, cu furnicături și dureri atunc când se încălzesc. 

Pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome sunt trecatoare, senzațiile normale revenind în câteva minute. Însă pentru cei cu leziuni la frig fără îngheț, aceste simptome (durere, furnicături, sensibilitate la frig) pot persista în zonele afectate mulți ani din cauza afectării nervilor și vaselor de sânge.

Acestea sunt provocate de expunerea prelungită la condiții de frig și umezeală, cum ar fi cele văzute în tranșee, în timpul războaielor – de unde și porecla „picior de șanț”. Totuși, nu doar soldații sunt susceptibili să dezvolte astfel de senzații. Au fost raportate recent cazuri la cei care dorm în frig și la cei care fac sporturi nautice.

O altă problemă este că nu se știe care este temperatura optimă pe care organismul uman o poate suporta fără să fie afecta dar și diferențele între corpurile fiecărui om. De exemplu, persoanele din Africa și Caraibe sunt mai sensibili la expunerea la frig. 

În mod încurajator, totuși, un studiu din 2020 la înotători în apă rece indică faptul că, deși aceștia pot avea sensibilitate la frig, acest lucru nu a fost asociat cu deteriorarea vaselor de sânge din piele.

La ce trebuie să fii atent

Dacă vrei să încerci terapia cu apă rece, iată câteva lucruri de luat în considerare:

- Discută cu medicul tău înainte pentru a te asigura că este bine pentru tine. 

- Asigură-te că nu ești singur și apa este sigură. Dacă este în aer liber ține cont de maree, curenți, valuri, obstacole subacvatice, poluare și meduze.
- Planifică felul în care intri și ieși din apă în siguranță (reține că mușchii nu vor funcționa la fel de bine atunci când este frig și este posibil să nu simți cu mâinile și picioarele).
-  Află cum te vei încălzi după aceea. Asigură-te că ai prosoape, haine uscate, protecție împotriva vântului, o băutură caldă și un loc unde să stai.  

- Nu conduce și nu merge cu bicicleta până nu te-ai încălzit complet.
- Stai în apă rece doar pentru o perioadă scurtă de timp, ieși înainte de a simți amorțeală, durere sau frisoane.

×
Subiecte în articol: terapie apa rece