x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

de Maria Coman    |    16 Oct 2020   •   10:33
Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Pandemia de coronavirus a adus, pe lână numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări anxioase sau depresive, probleme legate de somn și alte dezechilibre emoționale. Alternativele clasice - psihoterapie sau tratament medicamentos- pot fi înlocuite cu cele alternative. Iar una dintre terapiile considerate utile atât pentru adulți, cât și pentru copii este terapia florală Bach.

Adaptarea la alterarea sistemului clasic de învăƫămant cu școala online constituie o provocare pentru copiii de grădiniƫă, elevi, studenți, cadre didactice, părinți, bunici, personal auxiliar şi alte categorii de profesioniști din diferite instituții publice. Respectarea condiției de distanțare socială pentru asigurarea sănătaƫii elevilor şi derularea procesului educaƫional în condițiile impuse de contextul acestei epidemii implică necesitatea existenței unei infrastructuri, a dotării cu materiale, a specialiștilor în educație, existenței tehnologiei şi a internetului.

”Atât prezenƫa fizică la şcoală, cu respectarea noilor condiții de igienă şi distanƫare socială , învățământul online care implică lipsa socializării reale, necesitatea cunoaşterii utilizării tehnologiei şi a manualelor digitale atât în cadrul procesului de transmitere, cât și de primire a informației precum și nevoia cunoașterii clare a modului de evaluare pot constitui factori generatori de stres, care solicită organismul astfel încât pot apărea dezechilibre la nivel psihic, emoțional și fizic.” explică specialiștii de la Clinica Eliade.

Efectele acestei situații variază de la persoană la persoană, în funcție de tiparul mental și comportamental, de modul în care fiecare se raportează la situația existentă, de scenariile mentale, de convingerile existente și formate ca urmare a rezultatelor experiențelor de viață. Multe afecţiuni fizice sunt de natură psiho-somatică sau, altfel spus, dezechilibrele emoţionale preced şi determină boala fizică, prin slăbirea sistemului imunitar şi a vitalităţii.

Îmbolnăvirile de care suferim pot fi consecinţa unor tulburări psiho-emoţionale sau a unor evenimente traumatice prin care am trecut, dar pe care nu am reuşit să le vindecăm îndeajuns.

Tot ceea ce nu este o stare de pace, bucurie şi iubire are un efect direct asupra mecanismelor de apărare ale organismului, care încep să semnalizeze.

Schimbarea atitudinii faţă de boală, faţă de viaţă, faţă de cei din jur şi de noi înşine determină o recuperare mai rapidă, prin activarea potenţialului de vindecare şi creşterea imunităţii.

Suprasolicitarea poate avea ca efect scăderea performanțelor. Oamenii sunt nevoiți în fața provocărilor să-și caute metode de a se reechilibra sau de a păstra echilibrul, să își găsească noi surse de motivație și de creștere a capacității de concentrare. Păstrarea unui sistem imunitar puternic și a sănătății implică gestionarea eficientă a sistemului psiho-emoțional în fața factorilor agresori, generatori de stres.

”Remediile florale Bach acţionează conform principiului foiţelor de ceapă, din strat în strat, treptat, pentru a ajunge la miezul acesteia, unde este înscrisă adevărata noastră personalitate.

Fiecare remediu tratează o stare specifică şi, în funcţie de situaţie, putem alege unul sau mai multe remedii, reacţiile noastre emoționale fiind complexe.

Remediile florale nu acţionează în mod direct la nivelul corpului fizic. Așadar, nu avem remedii florale pentru astm, ulcer, artrită sau alte afecţiuni fizice. Nu avem remedii florale care să acţioneze în mod direct la nivel celular.

În schimb, avem remedii florale Bach pentru stări de panică, depresie, lipsa de încredere în propria persoană, şoc, suferinţă afectivă, insomnie, dificultăƫi de concentrare, de adaptare la situaƫii, locuri și oameni noi, frici, fobii, lipsa unei direcții sau orientării în viață, gânduri obsesive, invidie, resentiment, vinovăţie, regret, dezamăgire, încăpăţânare, nerăbdare sau lipsa speranţei”, explică specialiștii.

Cele 39 de remedii florale din cadrul sistemului de vindecare dezvoltat de către medicul britanic Edward Bach reprezintă soluția naturală, simplă, lipsită de toxicitate, compatibilă cu alte tratamente pentru păstrarea sănătății psiho-emoționale, astfel încât tiparele comportamentale negative să nu ajungă să se manifeste în corpul fizic sub formă de boli.

Administrată la timp tuturor categoriilor de vârstă, terapia contribuie la evitarea anxietății, depresiei, agresivității, tendințelor de izolare, nervozității, scăderii încrederii în sine, oboselii și dezvoltării sentimentului de singurătate.

„Boala poate fi prevenită înainte de debut sau poate fi oprită în stadiile sale timpurii, dacă sunt întreprinse eforturile corective spirituale și mentale adecvate. Plantele care ne-au fost date prin grația creatorului tuturor lucrurilor ne scapă de temeri și griji și ne fac să ne simțim mai buni, mai adaptati și mai fericiți”, spunea Edward Bach.

×