x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapia prin artă începe să se practice și în România

Terapia prin artă începe să se practice și în România

de Luciana Grosu    |    02 Dec 2015   •   16:12
Terapia prin artă începe să se practice și în România
Sursa foto: unknown

În Europa și America nu este ceva neobișnuit să te joci sau să citești povești pe patul de spital. Și în România există deja clinici unde se cântă și se pictează pentru a ajuta recuperarea copiilor. Deocamdată, proiectele de art-terapie sunt susţinute exclusiv de ONG-uri care lucrează cu specialiști în muzică, psihologi și asistenţi sociali.

Anul acesta, 104 copii internaţi în secţiile pediatrice ale Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu au cântat împreună în fiecare săptămână. Sesiunile-atelier au fost susţinute de echipe formate din psiholog, asistent social și terapeuţii muzicali Edith Toth și Erzsebet Gazdag, amândouă certificate în metoda de origine germană a Spitalelor Cântătoare. Terapia prin muzică a fost recomandată, în special, copiilor cu întârziere mentală, tulburări de limbaj și dezvoltare și tulburări emoţionale. La program au participat și copii din secţiile Neurologie și Recuperare. Proiectul a fost finanţat prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. „Costul unei sesiuni de terapie prin muzică pentru 12-15 copii este de 400 lei. În sistem privat, o oră de terapie de grup ar costa între 25-40 de lei, sume pe care majoritatea părinţilor nu și le-ar permite, mai ales că avem în grupuri și copii din centre de plasament”, explică Roxana Fediuc, manager de proiect la Asociaţia Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu. Cântecele și textele sunt foarte simple, fiind accesibile tuturor persoanelor, indiferent de pregătire muzicală și voce.

Camera de joacă de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu
Fundaţia Internaţională pentru Copil și Familie desfășoară sesiuni de art-terapie săptămânale într-o cameră de joacă proprie în incinta secţiei de chirurgie de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București. Cele mai frecvente activităţi sunt lectura, desenul și modelajul. Atelierele nu urmează o programă strictă, deoarece numărul și vârsta copiilor fluctuează - unii vin, alţii pleacă din spital. La activităţi participă adesea și mamele, internate împreună cu copiii lor. Unii copii sunt arși, alţii au suferit operaţii complicate și dureroase. Psihologul îi încurajează să-și exprime emoţiile. Dacă li se lipesc de suflet, copiii pot lua acasă „materialele”, adică jucăriile și cărţile, motiv pentru care echipa se află mereu în căutare de noi donaţii. Terapia prin artă este uneori și alfabetizare. „Am avut surpriza să lucrăm cu copii mai mari din mediul rural care nu numai că nu știau să citească, dar nici măcar nu desenaseră vreodată în viaţa lor”, mărturisește Andreea Ene, psihoterapeut și coordonatorul proiectului. În cadrul Asociaţiei HorsEmotion din Timișoara se folosește muzica clasică relaxantă în timpul ședinţelor de hipoterapie pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii și psihiatrice. „În timpul melodiilor de J.S.Bach, copiii s-au bucurat de o plimbare pe caii de terapie Api și Ibutz”, povestește Erika Weisz, fiziokinetoterapeut la HorsEmotion. Mișcarea și muzica ajută copiii cu dizabilităţi să se conecteze fizic și emoţional la lumea înconjurătoare.


313.500 de lei sunt puși la dispoziţia ONG-urilor în 2015 prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.

Metoda promovează ideea că fiecare om poate să cânte, iar cântatul în grup duce la împărtășirea bucuriei comune
Edith Toth, terapeut muzical

„Singende Krankenhäuser” sau Spitalele Cântătoare este o rețea internaţională care promovează cântatul în instituţiile medicale.
 

×