x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Terapiile complementare, acceptate în lupta contra cancerului

Terapiile complementare, acceptate în lupta contra cancerului

de Steluta Indrei    |    18 Mai 2012   •   21:00
Terapiile complementare, acceptate în lupta contra cancerului

Peste 40% dintre pacientii care au invins cancerul au utilizat si terapii complementare in asociere cu tratamentele medicale clasice, arata un studiu al Societatii Europene de Oncologie. Medicina integrativa – asocierea terapiilor alopate cu terapiile complementare – reprezinta o noua abordare in lupta contra cancerului. Acest concept este acceptat si de unii medici oncologi din tara noastra. Unul dintre acestia este conferentiar doctor Lucian Miron, seful sectiei de oncologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Spiridon Iasi. El este de parere ca pacientii diagnosticati cu cancer trebuie sa beneficieze de asa-numita medicina integrativa, adica de toate mijloacele terapeutice disponibile si autorizate: terapii alopate si terapii complementare. Conceptul medicinei integrative a fost dezbatut in cadrul Simpozionului "Evolutia terapiilor complementare antitumorale", organizat la Bucuresti.
Dupa cum arata conferentiar doctor Lucian Miron, cancerul reprezinta un termen-umbrela pentru o patologie grea, complexa, care cuprinde 150-200 de boli diferite. Celula canceroasa capata sase capacitati in plus fata de celula normala. "Ca sa putem invinge cancerul trebuie sa anihilam toate cele sase proprietati ale celulei canceroase", sustine conf. dr Miron. Dintre cele sase caracteristici, cele care transforma cancerul intr-o boala incurabila sunt: proprietatea celulei canceroase de a metastaza, de a se deplasa in organism; celula canceroasa este nemuritoare, ea se poate inmulti la nesfarsit; celula canceroasa isi induce propria homeostazie, isi creeaza o retea de vase sangvine prin care se hraneste. "Orice terapie actuala care poate restaura una sau mai multe functii ale celulei sanatoase trebuie folosita in tratamentul complex al cancerului", spune conf. dr Lucian Miron. In opinia sa, medicina complementara, care a evoluat catre medicina integrativa, reprezinta o solutie care ajuta pacientii cu cancer sa lupte mai eficient cu boala.

Atitudinea medicilor oncologi fata de terapiile complementare trebuie sa se schimbe, pentru ca relatia medic-pacient sa se imbunatateasca, arata conf. dr Lucian Miron. "Nu exista zi in care sa nu fiu intrebat de pacienti despre medicina complementara", marturiseste medicul. Ceea ce nu se intampla in cazul majoritatii pacientilor. Potrivit unui studiu, spune conf. dr Miron, 63%-72% dintre pacientii cu cancer cu destainuie medicului curant ca utilizeaza si terapii complementare. Asta pentru ca multi dintre ei (61%) cred ca medicul nu le-ar permite acest lucru sau ca nu e important sa stie, iar in 60% dintre cazuri medicul nu intreaba niciodata pacientii daca folosesc terapii complementare. Aceste date demonstreaza esecul relatiei medic-pacient, afirma conf. dr Lucian Miron. El atrage atentia ca pacientii au dreptul sa cunoasca si mijloacele terapeutice complementare, mai ales ca in prezent medicina complementara a evoluat, s-a modernizat, se bazeaza pe dovezi stiintifice, tratamentele complementare fiind testate in cadrul unor studii clinice riguroase.

×