x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Trandafirul combate durerile dentare

Trandafirul combate durerile dentare

de Gina Matei    |    19 Mai 2009   •   00:00
Trandafirul combate durerile dentare

Trandafirul a fost dintotdeauna preţuit nu numai pentru frumuseţea şi parfumul său, ci şi pentru calităţile vindecătore. Conţinutul de acid citric, minerale - calciu, fier, magneziu -, vitaminele A, C, PP îl recomandă ca fiind un adevărat panaceu. Încă din Antichitate, trandafirul a fost folosit împotriva durerilor de cap, dinţi şi de gât.



ADJUVANT ÎN PROBLEMELE DENTARE ŞI OCULARE
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med, precizează că petalele de trandafir, în stare proaspătă sau uscată, se folosesc pentru prepararea infuziilor sau a tincturilor. În problemele oculare, infuzia de trandafir are un efect de calmare.

"Se fierb 3 linguri de petale de trandafir în 100 ml de apă. Se strecoară şi se lasă la răcit. Zilnic, se şterg ochii cu infuzie, iar înainte de culcare, se aplică tampoane de vată îmbibate cu infuzie pe pleoape şi se ţin aproximativ 30 de minute", menţionează medicul Cristina Bălănescu.

Trandafirul este şi un adjuvant dentar. După extracţiile dentare, gargara din petale de trandafir calmează durerea. În cazul stomatitelor, se taie mărunt trei linguri de petale, se infuzează în 250 ml de apă, se lasă la răcit şi se clăteşte gura de câteva ori, în timpul zilei.

Dacă parodontoza ne dă bătăi de cap, tot cu ajutorul trandafirului putem contribui la calmarea gingiilor. Este nevoie de pulbere din flori uscate, amestecate cu miere de albine. Cu acest amestec aromat se tamponează gingiile bolnave. Pulberea de flori uscate, asociată cu miere, poate fi folosită pentru orice proces inflamator în cavitatea bucală.

Trandafirul este recomandat şi în cazurile de amigdalită şi spondiloză. Dacă amigdalele sunt inflamate, se amestecă părţi egale de petale de trandafir, indiferent că sunt proaspete sau uscate, cu miere de albine. Amestecul se păstrează în gură câteva mintute, după care se elimină. Operaţiunea se repetă de două ori pe zi, timp de trei-patru zile.

Pentru ameliorarea simptomelor spondilozei, se macerează 7-10 petale de trandafiri în 125 ml de alcool, timp de cinci zile. Zonele afectate se tamponează cu această soluţie înainte de culcare.

ANTIÎMBĂTRÂNIRE. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C naturală, trandafirul se foloseşte şi în tratamentele cosmetice. Utilizarea acestuia revigorează pielea obosită, reduce ridurile, încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind recomandat ca tratament pentru toate tipurile de ten.

×
Subiecte în articol: terapii complementare