Teiul conţine substanţe mucilaginoase, o cantitate mică de ulei volatil, flavonoide, gume, tanin, zahăr. Toate aceste ingrediente îl recomandă drept un bun sudorific, emolient şi expectorant. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med, consideră teiul eficient în caz de răceală, gripă şi bronşite, deoarece stimulează transpiraţia şi ajută la scăderea febrei.
Sedativ natural
Florile de tei reduc inflamaţia căilor respiratorii şi ajută la eliminarea secreţiilor bronhice. Proprietăţile neurosedative şi antispastice ale florilor de tei sunt date de conţinutul de ulei volatil. Specialistul nostru le recomandă ca sedative în insomnii, în stări de anxietate şi de nervozitate. Pentru acestea, florile se utilizează sub formă de infuzie: o linguriţă cu flori la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute şi se beau 3-4 ceaiuri călduţe pe zi, îndulcite cu miere de albine.
Extern, florile de tei sunt folosite pentru liniştirea copiilor hiperactivi, dar şi pentru calmarea tusei convulsive. Pentru băi, se prepară o infuzie din 600 g produs uscat la 3,5 litri de apă clocotită. Aceasta se amestecă cu apa din cadă în care veţi sta 20-25 minute.
Dacă în ceaiul de tei se adaugă bicarbonat de sodiu, se poate face gargară, benefică pentru tratarea inflamaţiilor amigdalelor. "Se face infuzie din 25 g flori la 250 ml apă clocotită la care se adaugă 5 g de bicarbonat de sodiu. Gargara se face cu ceaiul cald", precizează medicul Cristina Bălănescu. Asociate cu muşeţel şi mentă, florile de tei uşurează digestia şi tonifică mucoasa gastrică.
CEARCĂNE. Compresele cu infuzie din flori de tei redau ochilor strălucirea şi atenuează cearcănele. De asemenea, cu infuzie călduţă din flori de tei putem să ne spălăm pe faţă, după ce ne-am demachiat. Această infuzie are proprietăţi hidratante şi emoliente.
Citește pe Antena3.ro