x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Trei exerciții simple care îți arată starea de sănătate

Trei exerciții simple care îți arată starea de sănătate

08 Sep 2016   •   21:44
Trei exerciții simple care îți arată starea de sănătate
Sursa foto: Adam Gault/Getty Images

Uneori, corpul îți poate spune dacă este sau nu în regulă mai bine decât orice analiză de sânge sau RMN. Trebuie doar să fii atent la semnalele pe care ți le transmite. Iată trei teste pe care le poți face chiar acasă și care îți vor dezvălui lucruri extrem de importante despre sănătatea creierului, a mușchilor și a oaselor tale. Într-un cuvânt, despre ce șanse ai la o viață lungă.

 Stai într-un picior, fără să închizi ochii. Pare foarte simplu, însă sunt persoane care nu reușesc să facă asta mai mult de câteva secunde. Tot ce trebuie să faci este să ridici un picior, îndoit, la spate și să îți menții echilibrul. Dacă reușești să stai cel puțin un minut astfel, înseamnă că ai o stare bună de sănătate. Însă dacă nu reușești să rămâi astfel 20 de secunde, ar fi bine să consulți un medic, pentru că ai putea avea probleme cerebrale. Explicația este că lipsa echilibrului poate fi dată de leziuni sau sângerări la nivel cerebral, care poate să nu aibă niciun fel de alte simptome. În timp, însă poate apărea un atac vescular cerebral.

 Așază-te pe jos și ridică-te fără să te ajuți de mâini sau de genunchi. Sună mai simplu decât este, de fapt. Mulți oameni nu reușesc să facă acest lucru, din cauza excesului de grăsime și a flexibilității reduse. Acestea sunt semne de boli metabolice, care pot duce la complicații și o speranță de viață mai scăzută.

 Atinge-ți degetele de la picioare, când stai jos. Nici acest lucru nu e foarte ușor, mai ales pentru persoanele trecute de 40 de ani, care nu mai sunt la fel de flexibile ca la 20. Medicii spun că rigiditatea corpului poate indica și o rigiditate a arterelor de sânge, care solicită inima mult mai mult, pentru că este nevoită să pompeze sângele prin vase îngustate. În timp, această afecțiune poate duce la infarct sau accident vascular. Dacă nu te-ai descurcat prea bine la aceste teste, nu dispera. Medicii spun că starea de sănătate poate fi îmbunătățită prin mișcare. Poți încerca yoga, pentru reducerea stresului și stimularea activității cerebrale, fitness-ul și exercițiile cu greutăți, pentru a tonifia musculatura, și stretchingul sau pilates pentru a spori flexibilitatea corpului.

×