În această perioadă, în care virozele îşi fac nestingherite de cap, echinacea este un remediu eficient. Există zeci de soiuri de echinacea, dar cele trei specii folosite cu precădere sunt: echinacea purpurea, echinacea angustifolia, echinacea palida.
ANTIRĂCEALĂ ŞI VINDECARE
Dintre cele trei soiuri, echinacea purpura este cea care stârneşte cel mai mare interes în cercetarea medicală.
În uz intern, echinacea purpura este folosită pentru prevenirea simptomelor specifice răcelilor, gripelor şi bolilor respiratorii. În prezent, cea mai acceptată teorie a fost că echinacea funcţionează ca un stimulent al sistemului imunitar. Echinacea permite stoparea invaziei microbiene, care ar putea învinge sistemul de apărare al organismului nostru. Este necesar ca aceasta să fie administrată preventiv. Iar cel mai bine este să fie luată sub formă de extract lichid sau capsulă.
Atenţie! Echinaccea nu este recomandată în cazuri de boli ale sistemului imunitar. În plus, persoanele cu astm sau alergii sunt mai predispuse decât altele la a fi alergice la echinacea.
În uz extern, cremele sau unguentele pe bază de plante, printre care echinacee, ajută la vindecarea rănilor, ulcerelor şi a inflamaţiilor.
EFICIENŢA
Studiile clinice privind contribuţia acestei plante la prevenirea răcelilor sau a gripelor au ajuns în majoritatea lor la concluzia că efectul preventiv poate varia de la o persoană la alta. De asemenea, prevenţia depinde de tipologia virusului. Dar nu poate fi contestată capacitatea plantei de a reduce simptomele: congestia, secreţiile nazale abundente, durerile de gât, durerile de cap, slăbiciunea şi frisoanele.
ADMINISTRARE
Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 900 mg/zi (300 mg administrate de trei ori pe zi). Copiii cu vârste între 6 şi 13 ani pot lua 400 mg/zi. În cazul în care se doreşte administrarea acestui produs celor cu vârste sub 6 ani, este indicat să apelaţi la sfatul medicului pediatru. În ceea ce priveşte durata administrării, aceasta nu trebuie să depăşească 14 zile, urmată de o pauză de câteva săptămâni, până la reluarea curei.
CONTRAINDICAŢII
Echinaceea nu are efecte adverse nici în cazul în care este administrată în doze mai mari. Cu toate acestea, este indicat să nu se depăşească doza recomandată. Există însă unele persoane care suferă de alergii şi care ar putea avea reacţii adverse la echinaceea - pruritul (mâncărime) la nivelul ochilor şi al gâtului. Femeile însărcinate sunt sfătuite să înlocuiască aspirina sau alte medicamente administrare pentru tratarea răcelii cu echinaceea.
Citește pe Antena3.ro