x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Usturoiul, spaima cancerului

Usturoiul, spaima cancerului

00 0000   •   00:00

Este posibil sa prevenim hipertensiunea arteriala, sa incetinim evolutia diabetului zaharat, sa tratam diareea si sa combatem celulele canceroase cu ajutorul unui singur remediu din natura?

Este posibil sa prevenim hipertensiunea arteriala, sa incetinim evolutia diabetului zaharat, sa tratam diareea si sa combatem celulele canceroase cu ajutorul unui singur remediu din natura? O echipa ce cercetatori italieni sustin ca usturoiul are toate proprietatile pentru a oferi aceste beneficii organismului nostru. Iar alaturi de ceapa, usturoiul consumat zilnic in diverse preparate alimentare reduce notabil riscul cancerului, in special al celui de colon, ovarian si laringian. In plus, ceapa si usturoiul sunt "medicamente vegetale" care previn si chiar trateaza virozele respiratorii si gripa. Datorita compusilor sulfurati, dintre care cel mai important este alicina, cele doua legume au proprietati antibiotice, arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar cu competenta in apifitoterapie si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Alicina este in acelasi timp compusul care confera celor doua legume gustul si mirosul puternic.

Rezultate. Comparand rezultatele mai multor studii efectuate in Elvetia si in Italia, Carlotta Galeone, de la Institutul de farmacologie "Mario Negri" din Milano, a ajuns la o serie de concluzii care ar putea revolutiona prevenirea si chiar tratamentul cancerului de colon. Astfel, persoanele care consuma ceapa in forme diverse zilnic prezinta un risc de doua ori mai mic de a se imbolnavi de cancer comparativ cu persoanele care nu agreeaza aceasta leguma. Pe de alta parte, se pare ca pericolul cancerului ii ocoleste pe consumatorii fideli de usturoi, riscul imbolnavirii fiind redus cu 25%. In acelasi timp, studii efectuate in laborator au demonstrat ca anumite substante din usturoi si o parte din flavonoidele din ceapa au capacitatea de a stopa cresterea tumorilor canceroase. O alta ipoteza demonstrata de cercetatorii elvetieni si italieni este ca usturoiul si ceapa actioneaza impotriva cancerului prin asocierea cu alte alimente, cum ar fi rosiile.

ALERGII. Conform unor studii japoneze recente, usturoiul are un efect antialergen puternic: extractul de usturoi reduce substantial intensitatea reactiilor organismului dupa expunerea la un factor alergen. In plus, usturoiul are si o importanta actiune antioxidanta, asemenea vitaminei E, protejand astfel organismul impotriva radicalilor liberi.

COPII. Ceapa si usturoiul sunt legume folosite cu succes in medicina traditionala pentru eliminarea viermilor intestinali. Copiilor li se administreaza fie tinctura de usturoi, fie macerat de usturoi sau de ceapa in apa sau in lapte. La copiii mai mici, maceratul (o ceapa sau un usturoi la un pahar cu apa sau lapte) se amesteca cu putina miere, pentru a avea un gust mai placut.

×
Subiecte în articol: ceapa usturoiul terapii complementare