x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Usturoiul tine parul la locul lui

Usturoiul tine parul la locul lui

14 Apr 2006   •   00:00

Sa ne intoarcem la remediile traditionale. Asa ne sfatuiesc medicii fitoterapeuti daca vrem sa oprim caderea parului. Pentru ca usturoiul, gazul sau galbenusul de ou se dovedesc cele mai bune retete pentru un par bogat si sanatos. Dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med, recomanda galbenusul de ou ca pe una dintre cele mai eficiente metode impotriva caderii parului. El se foloseste pentru spalarea parului. "Ideal ar fi sa inlocuim samponul cu galbenusul de ou, cel putin pentru o perioada", ne sfatuieste dr. Cristina Balanescu. Usturoiul si ardeiul iute sunt alte doua tratamente eficiente in stoparea caderii parului. Capsicina din ardeiul iute si arsenicul din usturoi stimuleaza circulatia de la nivelul pielii capului, ceea ce favorizeaza cresterea parului. Ardeiul iute se prepara sub forma de tinctura. La 100 ml de alcool de 40 de grade se pun 40-50 grame de usturoi, zdrobit in prealabil cu un pisalog de lemn. Amestecul se lasa la macerat 7-10 zile, in functie de anotimp (vara mai putin, iarna mai mult). Cu tinctura obtinuta se frictioneaza pielea capului, se lasa un sfert de ora si se spala apoi parul. Tot frictionare se face si cu tinctura de ardei iute, care se prepara in acelasi mod. Atentie! Daca folositi ardei iute trebuie sa purtati manusi de protectie si sa evitati contactul cu ochii. Pentru a nu produce iritatii pe pielea capului, tinctura trebuie diluata: o lingurita de apa la fiecare lingurita de tinctura. Gazul se foloseste dupa spalare, diluat cu apa si sare (o lingurita de sare si o lingura de gaz la un litru de apa).

ULEIURI. Mastile cu ulei de masline sau ricin stopeaza caderea parului uscat. Uleiul de ricin se amesteca in parti egale cu alcool de 40 de grade. Se agita foarte bine si se frictioneaza pielea capului. Uleiul de masline se foloseste ca atare sau se poate combina cu galbenus de ou, sub forma unei maioneze cu care se tamponeaza pielea capului.

MASTI. Pentru parul gras, dr. Cristina Balanescu recomanda mastile cu pudra de argila si apa. Pentru parul degradat, fara volum si luciu se face un amestec din 50 ml de alcool de 40 de grade, o lingurita de miere, doua picaturi de tinctura de propolis si un catel de usturoi. Amestecul se lasa trei zile la macerat si apoi se aplica pe par un sfert de ora.

DECOCTURI. Brusturele, urzica, frunzele de nuc sunt alte cateva remedii naturiste impotriva caderii parului. Din brusture se prepara un decoct cu un litru de apa si patru linguri de planta. Se lasa la fiert 15 minute si se foloseste fie la clatirea parului dupa spalare, fie se frictioneaza pielea capului. Urzica si frunzele de nuc se prepara sub forma de infuzie. O lingura cu una dintre plante se fierbe cinci minute intr-un litru de apa. Cu infuzia se clateste parul dupa spalare. Cu urzica si frunze de nuc se pot prepara si cataplasme. Se oparesc frunzele uscate si se aplica apoi direct pe pielea capului. Dupa 20 de minute se indeparteaza.

INFUZII DE NALBA. Caderea parului poate fi oprita si cu remedii pentru uz intern. Dr. Cristina Balanescu recomanda decocotul de brusture. Se fierbe o lingura de planta timp de 10 minute in 300 ml de apa. Decoctul se consuma de-a lungul unei zile. Pentru uz intern se mai poate folosi si infuzia de nalba. Se fierbe o lingura de planta in 250 ml de apa, timp de 5 minute. Infuzia se consuma calda. Tot pentru caderea parului se mai poate prepara un amestec in parti egale din urzica, tintaura, nalba, coada soricelului si busuioc. O lingurita cu acest amestec se fierbe 10 minute in 250 ml de apa. Se consuma trei cani pe zi.

×
Subiecte în articol: parului capului terapii complementare