x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vindecati migrenele cu acul

Vindecati migrenele cu acul

28 Apr 2006   •   00:00

Migrenele cauzate de dureri musculare in zona gatului, de oboseala, anxietate sau stres pot scadea in intensitate daca invatam sa ne relaxam, daca facem exercitii fizice usoare sau urmam cateva sedinte de acupunctura.

Migrenele cauzate de dureri musculare in zona gatului, de oboseala, anxietate sau stres pot scadea in intensitate daca invatam sa ne relaxam, daca facem exercitii fizice usoare sau urmam cateva sedinte de acupunctura. Administrarea frecventa si abuziva de analgezice determina aparitia durerilor de cap cronice, de aceea ar trebui redus consumul de calmante, sustine dr. Elisabeth Soderberg, coordonatorul unui studiu efectuat la Academia Sahlgrenska, de la Universitatea din Göteborg (Suedia). Cei 90 de subiecti inclusi in studiu sufereau din cauza durerilor de cap de mai mult de sapte ani. Ei au fost impartiti in trei grupuri, care au primit tratamente diferite contra durerilor. Primului grup i-au fost propuse sedinte saptamanale de acupunctura (a cate 30 de minute). Subiectii din al doilea grup au fost invatati sa se relaxeze prin tehnici de respiratie, de decontractare musculara si de gestionare a stresului.

Exercitii fizice. Cel de-al treilea grup a urmat un program de exercitii fizice usoare, constand din miscari repetate, care antrenau musculatura umerilor si a gatului. Acestor exercitii li s-a adaugat mersul pe o bicicleta medicinala. Dupa o luna de tratament, numarul migrenelor a fost putin mai mic in grupul care a apelat la tehnici de relaxare decat in randul celor care au facut acupunctura sau exercitii fizice. "Nu exista insa diferente semnificative intre cele trei modalitati de tratament. Totusi, cele mai bune rezultate pot fi obtinute prin combinarea celor trei metode", este de parere dr. Elisabeth Soderberg.

Acupunctura. "Acupunctura trateaza durerile de cap asociate cu spondiloza cervicala, cu sinuzita sau tulburarile biliare. De asemenea, rezultate bune obtinem si in cazul durerilor de cap care apar in perioada premenstruala. Acupunctura nu intervine insa in cazul cefaleei asociate cu hipertensiunea, cu tumorile cerebrale", ne atrage atentia dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In general se fac serii de cate zece sedinte de acupunctura. Daca durerile au aparut de curand, ele dispar dupa zece sedinte. In cazul cefaleei ce revine periodic, prin acupunctura se obtine o scadere a intensitatii si a frecventei durerilor.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare