x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Tipul de nutriție în funcție de vârstă

Tipul de nutriție în funcție de vârstă

de Paul Bardasu    |    10 Ian 2024   •   06:20
Tipul de nutriție în funcție de vârstă

Alimentația este, alături de mișcare, odihnă și o stare optimistă, parte a succesului în căutarea unei vieți sănătoase. Ea poate ajuta la prevenirea sau chiar tratarea unor anumite afecțiuni, în special a celor asociate vârstei înaintate, scrie Longevity Magazine. Preocupările nutriționale și pentru bunăstarea generală evoluează odată cu vârsta și, în timp ce unele ingrediente nutriționale sunt importante pentru toate vârstele, altele, din variate motive, sunt căutate de câte un anumit grup demografic.

Generațiile tinere devin încă din timpul adolescenței mai conștiente de propria fiziologie și se îndreaptă adesea către sport și niveluri mai înalte de activitate fizică pentru a amâna apariția primelor semne de îmbătrânire - durerile și ridurile - până dincolo de vârsta de 35 - 40 de ani. Seniorii sunt, la rândul lor, mai devotați ca niciodată ideii de a rămâne sănătoși, activi, mobili și independenți, spun specialiștii. Populațiile mai în vârstă sunt, de asemenea, preocupate de acuitatea mentală și pierderea memoriei, așa că acizii grași omega-3 sunt căutați grație binecunoscutelor beneficii pentru sănătatea creierului.

Generațiile Baby Boomer și X

Potrivit Fundației Internaționale pentru Osteoporoză (IOF), masa musculară începe să scadă în jurul vârstei de 40 de ani, iar pierderea de țesut muscular poate fi mai mare în jurul vârstei de 60 sau 70 de ani. Pe măsură ce îmbătrânim, antrenamentul de forță devine mai important, dată fiind contribuția acestuia la păstrarea unei stări generale bune și a unui mod de viață activ. Astfel, consumul de proteine ​​slabe este important la vârste înaintate, opțiunile fiind cele din ou, colagen și zer ori proteine ​​vegetale precum mazărea, soia, canola, orezul și grâul.

Stabilitatea osoasă în viața de zi cu zi este importantă pentru cei aflați în declinul critic al masei osoase. Un studiu a arătat că suplimentarea cu peptide bioactive de colagen (aflate în structura proteinelor) a condus la o creștere relevantă clinic a densității minerale osoase la nivelul coloanei vertebrale pentru femeile aflate în postmenopauză. 

Acuitatea mentală și pierderea memoriei sunt, de asemenea, preocupări ale vârstnicilor, în acest sens, acizii grași omega-3 fiind căutați pentru binecunoscutele lor beneficii asupra sănătății creierului. Suplimentarea cu acizi grași polinesaturați omega-3 cu lanț lung ar putea oferi un ușor beneficiu în îmbunătățirea funcției memoriei la vârstnicii care nu suferă de demență. Stresul oxidativ și neuroinflamația sunt factori în apariția și progresia bolilor neurodegenerative. O dietă bogată în compuși biologic activi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii poate oferi neuroprotecție. Aceasta include polifenoli, acizi grași omega-3 și vitamine B, acoperite de hrana de zi cu zi, uneori completate cu suplimente de la farmacie. 

Milenialii

Conform statisticilor Mental Health Foundation (Fundația pentru Sănătate Mintală), se estimează că 40% dintre mileniali (născuți între 1981 și 1996) suferă de o afecțiune mintală, în special stres și anxietate. Milenialii sunt mai deschiși la conștientizarea și tratarea stresului și anxietății, iar soluțiile la care apelează cel mai des, conform studiilor la nivel global, sunt Ashwagandha, una dintre plantele a cărei popularitate este în ascensiune datorită efectelor benefice, băuturile cu conținut scăzut de alcool sau cele nealcoolice, dar și interesul față de plante - fructe și legume.

Generația Z

Generația Z (1997 - 2010) pare să acorde mai multă importanță justiției sociale și salvării mediului. Pentru generația Z, transparența, sustenabilitatea și responsabilitatea etică și socială în ceea ce privește alimentele și băuturile sunt foarte importante. Una dintre tendințele relevate în raportul companiei Archer Daniels Midland  - ADM privind orientarea la nivel global stabilită pentru inovarea în nutriție pentru 2023 este reprezentată de marea varietate de proteine. Conform cercetărilor companiei, mai mult de jumătate (52%) dintre consumatorii globali se consideră acum flexitarieni, care includ în dieta lor atât proteine animale și vegetale, cât și proteine ​​alternative. În cadrul acestor 52%, aproape două treimi își definesc stilul alimentar ca „încercarea de a întrebuința mai multe alimente pe bază de plante“, ceea ce duce la o cerere mai mare pentru opțiuni extinse de proteine.

„Noua generație de consumatori este radicală, diversă, nativă digital și aflată într-o rapidă schimbare a atitudinilor globale față de alimente și băuturi. Cumpărătorii din generația Z sunt dedicați sănătății holistice și promovează activ agende de mediu și sociale prin achizițiile lor“, a comunicat GNT, care numește acest comportament ca „hedonism sănătos“, și îl definește ca preferință pentru produse atrăgătoare, bune în egală măsură pentru oameni și planetă.

Generația Alfa

Cea mai tânără generație, Generația Alpha, este formată din copiii milenialilor și sunt născuți între 2011 și… 2025. Preocupările de sănătate pentru Generația Alpha sunt concentrate în principal pe dezvoltarea corpului și a creierului. Proteinele slabe pentru dezvoltarea mușchilor, calciul pentru sănătatea oaselor și nutrienții precum acizii grași omega-3 (DHA) pentru dezvoltarea creierului sunt cee ace caută în mod obișnuit această generație se arată într-un materialul publicat în IFT Magazine.

Cum sunt împărțite generațiile

Generația tăcută - cei născuți între 1925 și 1945

Baby Boomer - cei născuți între 1946 și 1960

Generația X - cei născuți între 1961 și 1980

Generația Y (milenialii) - cei născuți între 1981 și 1996

Generația Z - cei născuți între 1997 și 2010

Generația Alpha - cei născuți între 2011 și 2025

×
Subiecte în articol: tip nutritie vărsta