x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 100% păcăleală

100% păcăleală

de Cristina Andreea Calin    |    22 Apr 2010   •   00:00
100% păcăleală
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Gemul de caise Marco are inscripţionată pe etichetă menţiunea "100% natural", fapt care contravine Regulamentului European 1924/2006. În compoziţia produsului analizat intră acid citric E330 şi pectină E440, substanţe adăugate de producător.



Eticheta produsului "Gem de caise Marco" ne arată că producătorul s-a folosit de câteva artificii de producţie pentru a face marfa să arate cât mai bine şi pentru a consuma cât mai puţine resurse. Concentratul de fructe neîndulcit este utilizat de fapt pentru a folosi o cantitate mai mică de caise proaspete, ceea ce duce la costuri mult mai mici.

Acidul citric, E330, a fost adăugat pentru ca amestecul de concentrat de fructe şi caise să aibă o culoare cât mai plăcută pentru o perioadă mai mare, iar pectina E440, pentru a fierbe mai puţin gemul, ceea ce presupune cheltuieli de producţie mai mici. Cu toate acestea, un borcan costă puţin peste 10 RON. După cum se observă, producătorul a ales o reţetă care să fie în beneficiul său, nu şi al consumatorului. Mai mult, se foloseşte de o menţiune - "100% natural" - care în aceste condiţii încalcă legislaţia europeană în vigoare.

Având în vedere prezenţa celor doi aditivi alimentari, producătorul ar trebui să elimine de pe etichetă specificaţia în cauză. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul nu este recomandat celor care doresc să consume un produs sigur, care nu încearcă să inducă în eroare persoanele de bună credinţă. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide şi vor cere sfatul medicului curant înainte de consum.

ETICHETA
Gem de caise Marco, 100% natural, fără zahăr. Ingrediente: caise, concentrat de fructe neîndulcit, acid citric E330, pectină E440. Factori nutriţionali/ pentru două porţii: calorii 40, calorii din grăsimi 0, grăsimi 0 g, sodiu 0 g, total carbohidraţi 12 g, proteine 0 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum marco aditivi gem