x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 11 metode simple și eficiente pentru relaxare

11 metode simple și eficiente pentru relaxare

10 Oct 2023   •   12:01
11 metode simple și eficiente pentru relaxare

Atacurile de panică au devenit tot mai frecvente în rândul românilor. Din cauza stresului persistent sau a situațiilor de moment, aceștia experimentează senzații de teamă intensă. În timp, simptomele se pot atenua prin activități relaxante, ce trebuie incluse în programul zilnic.

Activitățile liniștitoare sunt recomandate oricui, nu doar celor care au această problemă. Un psihic sănătos vă ajută să fiți mai eficienți în orice faceți. De aceea, este bine să apelați cât mai des la următoarele 11 metode simple de relaxare:

Respirația

Respirația lentă și profundă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Încercați tehnica de respirație Pranayama, o tehnică yoghină care implică respirația printr-o nară pentru a ameliora anxietatea. Tehnica ar trebui să funcționeze în același mod ca și acupunctura, echilibrând mintea și corpul.

Plimbările

Când vă simțiți copleșiți sau întâmpinați probleme de concentrare, faceți o plimbare rapidă în parc sau în jurul blocului. Veți simți imediat beneficiile unei asemenea activități, care nu numai că este un exercițiu fizic, dar și o ocazie de a vă aduna gândurile.

Expunerea la soare

Dacă este o zi însorită, mergeți afară. Câteva minute de expunere la soare ridică moralul și vă ajută să priviți cu mai mult optimism provocările viitoare. Lumina puternică poate fi un tratament eficient pentru persoanele care suferă de depresie și poate înveseli oamenii sănătoși.

Numărătoarea inversă

Atunci când grijile sunt intense, încercați să numărați încet până la 10 și apoi înapoi pentru a vă calma. În felul acesta, vă veți concentra la altceva, iar focusul asupra sursei de stres dispare. O altă variantă este să faceți calcule matematice mai complexe.  De exemplu, puteți să îl ridicați pe 8 la puterea a patra.

Sacul de box

Pe fondul acumulării stresului, unii oameni simt că nu se pot descărca decât printr-o ieșire nervoasă. Simt nevoia să spargă un obiect, sau să lovească în ceva. În asemenea momente, este foarte util un sac de box, care costă doar câteva sute de lei. Există și mingi împotriva stresului care pot fi strânse cu toată forța.

Relaxarea progresivă

Relaxarea progresivă presupune încordarea mușchilor, menținerea pentru scurt timp a încordării și apoi relaxarea lor. Se induce o stare de calm psihic și fizic. Stările stresante scad în intensitate, iar relaxarea are un efect pozitiv asupra întregului organism. Metoda folosită des de actori (metoda Jacobson) e și o modalitate excelentă de a adormi.

Yoga

Sunt foarte multe tehnici de yoga accesibile oricui. Una dintre ele este Vipariti Kirani: întins pe podea, practicantul sprijină picioarele de un perete. Poziția nu numai că asigură o fluidizare circuitului sangvin, dar ajută și la crearea stării de liniște sufletească. Unii chiar dorm în această poziție.

Jocurile

Jocurile, de orice fel, reprezintă la rândul lor o altă modalitate eficientă de relaxare. Fie că vă destindeți într-un cazinou online cu bonus fără depunere, fie că preferați clasicul Solitaire, momentele în care vă pierdeți în ce se petrece pe ecran alungă starea de anxietate.

Ciocolata neagră

Doar o pătrățică de ciocolată neagră vă poate calma nervii. Bogată în nutrienți și minerale, ciocolata neagră este un aliment care aduce mai multe beneficii: îmbunătățește circulația sângelui, crește colesterolul bun și scade colesterolul rău, protejează tenul de soare.

Meditația

Cinci minute de pace este tot ce este nevoie a găsi liniștea sufletească. Există dovezi că doar două episoade rapide de meditație tăcută pe zi pot combate simptomele de stres și de depresie. Găsiți un loc confortabil și liniștit. Nu trebuie să fie foarte spațios.

Terapia prin apă

Atunci când apare starea de neliniște, îndreptați-vă spre baie sau bucătărie și stropiți-vă cu apă rece pe încheieturi și în spatele urechilor. Există artere importante chiar sub piele, iar răcirea acestor zone poate ajuta la calmarea întregului corp. Același efect poate fi avut și de aplicarea unui cub de gheață.

×