1. Fiți îngăduitori cu voi înșivă!
„Oferiți-vă momente de respiro pentru că - apreciază psihoterapeuta Julia Samuel - ajută enorm să avem la fel de multă compasiune faţă de noi înșine cum avem faţă de cei pe care îi iubim. A fi deschis faţă de cei apropiaţi, dezvăluind cine suntem cu adevărat sub măștile noastre, este ceea ce, în cele din urmă, ne permite să ne simţim mai conectaţi și mai încrezători”.
2. Eliminați barierele din calea dialogului!
„Comunicați unii cu ceilalți în mod deschis și eficace. Să știm că și noi contăm este o nevoie esenţială în relații. Iar comunicarea deschisă este aceea în care ascultarea este la fel de importantă ca exprimarea, unde toate sentimentele, ideile, punctele de vedere și opiniile sunt permise”.
3. Permiteți exprimarea sentimentelor ostile!
„Învățați să vă certați eficient, pentru că nu există relaţii apropiate fără neînţelegeri. Tocmai prin dezvoltarea puterii de a suporta și gestiona aceste dezacorduri și neînţelegeri învăţăm despre noi înșine și despre celălalt. Trebuie să permitem exprimarea sentimentelor ostile, furioase, dificile și pline de gelozie: când le ţinem doar pentru noi, ele capătă amploare și se transformă în simptome fizice sau probleme emoţionale”, consideră psihoterapeuta Julia Samuel, autoarea unui studiu remarcabil: „Fiecare familie are o poveste. Cum moștenim dragostea și pierderea (Editura Trei, colecția Psihologia pentru toți, 2023).
4. Faceți loc și diferențelor de opinii!
„În familiile care acceptă o contribuţie variată din partea tuturor membrilor lor și nu urmează o singură cale corectă, va exista o bază mai profundă de sprijin reciproc în eventualele situaţii dificile - care se ivesc întotdeauna. Punctele de vedere înguste asigură doar un sprijin superficial”.
5. Fiți pozitivi! (cum zice și Hagi)
„Inițiați de cinci ori mai multe interacțiuni pozitive decât negative, în care fiecare membru al familiei să se simtă respectat, apreciat și ascultat”.
6. Învățați să spuneți „Nu”!
„Stabiliți limite între voi, pentru sănătatea fizică și psihică. Aceste limite vor fi adaptate și modificate pe parcursul vieţii unei familii”.
7. Țineți cont de dinamica puterii!
„Pentru ca o familie să funcţioneze cu succes - mai sugera psihoterapeuta Julia Samuel -, fiecare membru, indiferent de vârstă, trebuie să simtă că are capacitate de acţiune în propria viaţă, că sentimentele și gândurile sale sunt luate în considerare și au valoare în acele decizii”.
8. Rezervați timp (și) pentru distracție!
„Poate fi vorba despre activităţi simple, cum ar fi vizionarea unui film împreună, jucatul unui joc sau pregătirea unui tort. Astfel se poate elibera tensiunea și-i poate permite bucuriei să izvorască din plăceri simple și ludice”.
9. Transformați obiceiurile în ritualuri!
„Fiinţele umane sunt produse ale obișnuinţei și este util să transformăm obiceiurile familiale în ritualuri semnificative: acestea hrănesc sufletul familiilor”.
10. Nu luptați împotriva schimbării firești!
„Oricât de dificil ar fi trebuie să ieșim din zona noastră de confort și să permitem schimbării să ne metamorfozeze. Rigiditatea poate transforma familiile în unităţi fragile, ceea ce favorizează apariţia rupturilor”.
11. Reflectați, reflectați, reflectați!
„Reflectați asupra propriei voastre persoane și asupra tiparelor familiale. Capacitatea fiecărui membru al unei familii de a privi în interior și la exterior în mod reflexiv, de a reflecta la ceea ce gândește, reprezintă o componentă importantă pentru familiile sănătoase”.
12. Comportați-vă cu ceilalți așa cum vă doriți să se comporte ei cu voi!
„Fiecare membru al familiei noastre învaţă de la noi, prin acţiunile și alegerile noastre, prin modul în care comunicăm și maniera în care ne trăim viaţa. Iubirea în familie se manifestă atât prin ceea ce facem, cât și prin însăși prezenţa noastră”.
Tămăduitoare (și) prin scris
Julia Samuel este medic psihoterapeut și autoarea unui studiu științific apreciat atât de specialiști, cât și de cititorii obișnuiți: „Fiecare familie are o poveste. Cum moștenim dragostea și pierderea (Editura Trei, 2023). De aceeași autoare, la Editura Trei a mai apărut cartea „O să treacă și asta. Povestiri despre schimbare, criză și începuturi pline de speranță”.