Romantismul adevărat este construit pe o fundație de comunicare și responsabilitate. Angajamentul față de o relație necesită răbdare, autocunoaștere și putere emoțională. A nu fi capabil să cultivi aceste lucruri sunt semne reale ale unui om slab.
Nu este întotdeauna ușor pentru oameni să se destăinuie celorlalți, dar a rămâne închis menține relațiile blocate la nivelul de suprafață. Relațiile sănătoase și pline de satisfacții necesită intimitate, iar a fi intim necesită ca oamenii să dărâme zidurile.
Atunci când o persoană o închide în mod continuu pe cealaltă, aceasta arată că nu poate sau nu dorește să apară în relație într-un mod autentic, conectat.
Iată 12 semne reale ale unui bărbat slab, prezentate de site-ul yourtango.com
1. Nu este disponibil emoțional
Un semn real al unui bărbat slab este faptul că nu este disponibil emoțional. La începutul oricărei relații, menținerea unui sentiment sănătos de distanță este o măsură normală de autoprotecție. A merge prea repede, prea adânc, prea devreme, poate face ca o relație să implodeze. Deși protejarea inimii este o idee bună la început, pe măsură ce trece timpul, aceasta indică o detașare emoțională dăunătoare.
Un bărbat indisponibil emoțional are dificultăți în a-și localiza, numi și exprima sentimentele. În esență, este incapabil să se conecteze la un nivel emoțional, deoarece nu are acces la propriile emoții, cu atât mai puțin la inteligența emoțională de a accepta și valida ceea ce simte altcineva.
Psihologii susțin că a avea o inteligență emoțională ridicată înseamnă a fi capabil să te conectezi la ceea ce simți și să stai cu tine însuți.
„Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu tratează emoțiile dureroase drept amenințări sau semne ale unui caracter rău”, explică un psiholog citat de site. Un bărbat indisponibil emoțional fie ignoră, fie reprimă orice sentiment care îl face să se simtă inconfortabil, o reacție care își are rădăcinile în frică.
Cu cât vă evitați mai mult emoțiile dureroase, cu atât vă este mai frică de ele. Acest lucru duce la un cerc vicios de agravare a emoțiilor dureroase: teama de a te simți furios; rușinea de a te simți trist.
Un bărbat indisponibil emoțional nu își poate gestiona propriile sentimente dure, ceea ce înseamnă că se închide atunci când se confruntă și cu sentimentele partenerei sale.
Poate părea stoic, ca și cum ar fi tipul puternic și tăcut, dar, de fapt, este atât de departe de peisajul său interior încât nu poate simți întreaga gamă a emoțiilor sale. A fi lipsit de emoții nu este un semn că ești calm și nepăsător, este de fapt un semn al unui om slab.
2. Evită conflictele
Evitarea conflictelor este un semn real al unui bărbat slab. S-ar putea să nu fie ușor sau plăcut să ai conversații dificile, dar confruntarea directă a problemelor din relație arată maturitate emoțională și sentimentul că sunteți împreună în această luptă și, împreună, veți găsi o soluție echilibrată.
Expert în relații, Kyle Benson susține că „a asculta fără a deveni defensiv este una dintre cele mai greu de stăpânit abilități de comunicare”, menționând că „acest lucru este valabil mai ales atunci când partenerul nostru vorbește despre un declanșator al nostru”.
Benson a descris un declanșator ca fiind „o problemă care este sensibilă pentru inima noastră - de obicei, ceva din copilăria noastră sau dintr-o relație anterioară”.
Pentru a naviga printre declanșatori, el a recomandat o tehnică sugerată de psihologul Dr. John Gottman: a avea o întâlnire de tip „Starea Uniunii”.
„Scopul acestei întâlniri este de a se asigura că ambii parteneri se simt auziți și înțeleși înainte de a rezolva problemele împreună”, a explicat Dr. Gottman. „Oferă relației spațiu pentru a avea un conflict constructiv și partenerilor o oportunitate de a ajunge în aceeași echipă.”
Conflictul este încadrat ca ceva negativ, însă, în realitate, este o parte inevitabilă și chiar sănătoasă a unei relații, atât timp cât ambele jumătăți ale cuplului sunt dispuse să îl abordeze cu onestitate, atenție și compasiune.
„Conflictul nu este doar un catalizator pentru înțelegere, este, de asemenea, un vehicul pentru creșterea personală”, a concluzionat Benson.
3. Este pasiv-agresiv
A fi pasiv-agresiv este un semn real al unui bărbat slab. Cineva care este sigur și puternic își poate comunica dezamăgirile într-un mod direct, în timp ce un om slab acționează într-un mod resentimentar.
Profesorul de filosofie Brit Brogaard a descris pasiv-agresivitatea ca fiind „o tendință de a se angaja în exprimarea indirectă a ostilității prin acte precum insultele subtile, comportamentul morocănos, încăpățânarea sau eșecul deliberat de a îndeplini sarcinile solicitate”.
„Deoarece comportamentul pasiv-agresiv este implicit sau indirect, poate fi greu de depistat, chiar și atunci când simțiți consecințele psihologice”, spune ea.
Comportamentul pasiv-agresiv este adesea despre ceea ce cineva nu face, mai ales când vine vorba de tratamentul tăcerii. Un bărbat slab va folosi tăcerea ca armă. Va refuza să vorbească direct cu tine, înghețându-te până când ajungi la un punct de ruptură.
Recurgerea la tratamentul tăcerii este o formă de manipulare emoțională și un semn real al unui bărbat slab.
4. Este autoritar
Manifestarea unui comportament de control este un semn real al unui bărbat slab. În timp ce gelozia este o emoție umană naturală, a acționa din gelozie este o modalitate de a provoca rău.
Un bărbat stabil emoțional gestionează gelozia discutând despre ceea ce simte cu partenera sa, în timp ce un bărbat slab vede gelozia ca pe o scuză pentru a controla comportamentul ei.
Nesiguranțele adânc înrădăcinate ale unui bărbat slab nu vor rămâne mult timp latente. S-ar putea să se înfurie la orice manifestare de independență din partea partenerei sale, deoarece vede autonomia acesteia ca pe o amenințare la adresa capacității sale de a o controla.
Îi lipsește sentimentul de sine, ceea ce se manifestă ca o îndoială toxică. El caută puterea din control, semnul suprem al unui om slab.
5. El nu poate auzi feedback-ul
Un semn real al unui bărbat slab este acela de a fi incapabil să audă feedback fără să devină defensiv. Atunci când partenera lui aduce în discuție orice problemă pe care o are, chiar și una minoră, el izbucnește, ca și cum l-ar ataca personal, și nu îi cere doar să schimbe un aspect al comportamentului său.
Faptul că nu este capabil să accepte feedback-ul derivă din faptul că nu are reziliență emoțională, ceea ce dezvăluie lipsa sa înnăscută de conștiință de sine.
Psihologul Nick Wignall afirmă că a fi conștient de sine presupune ca oamenii să își înfrunte defectele și să asculte sugestiile din exterior cu privire la modul de îmbunătățire.
„Oamenii cu adevărat conștienți de sine au umilința de a înțelege că nu se pot vedea întotdeauna obiectiv”, a explicat el. „Și știu că, de multe ori, cea mai bună modalitate de a fi mai obiectiv cu privire la propria persoană este prin prisma altor oameni.”
Wignall a recunoscut că a fi receptiv la feedback nu este ușor, dar este, de asemenea, o componentă necesară pentru a te prezenta pe tine și pe partenerul tău. El a împărtășit că, pentru a asculta cu adevărat feedback-ul din exterior, „trebuie să fii dispus să tolerezi
6. Este inconsecvent
Inconsecvența este un semn real al unui bărbat slab. Atunci când cineva face ceea ce spune că va face, nu numai că arată că este de încredere, dar arată că îi pasă cu adevărat de persoana cu care se întâlnește. Faptul că lipsește din când în când nu este întotdeauna un indiciu definitiv că nu îi pasă cu adevărat, dar dacă are un model de comportament inconsecvent, înseamnă că nu poate fi prezent pentru partenera sa în modul în care ea merită.
Abilitatea unui bărbat de a merge până la capăt poate face sau desface o relație, deoarece femeile vor să știe că dacă spui sau ești de acord să faci ceva pentru ele, o vei face.
Unul dintre cei mai mari factori care contribuie la prăbușirea unei relații este atunci când bărbații fac promisiuni și nu le respectă, deoarece acest lucru le face pe femei să se întrebe dacă le pasă de ele.
7. Refuză să ierte
Refuzul de a fi iertător este un semn real al unui bărbat slab. Oamenii nu trebuie să accepte o scuză, mai ales dacă iertarea perpetuează răul, dar a nu fi dispus să se gândească măcar la iertare înseamnă că nucleul emoțional al unui bărbat este alimentat de resentimente.
Psihoterapeutul Diane Barth explică motivul pentru care anumite persoane păstrează ranchiună, în loc să caute să ierte.
„O ranchiună necruțătoare îl plasează pe ranchiunos în categoria celor care au dreptate, iar persoana care i-a greșit în categoria celor care sunt răi”, a explicat ea. „Furia față de persoana care a greșit este atunci justificată ca fiind adecvată și bine meritată. Persoana respectivă, crede persoana care poartă ranchiună, merită de asemenea să fie pedepsită pentru că a făcut ceva atât de dureros și insensibil.”
A purta ranchiună este o formă destul de toxică de gestionare a emoțiilor. De cele mai multe ori, este un comportament care spune mai multe despre persoana care poartă ranchiună decât despre persoana împotriva căreia se poartă ranchiună.
„Atunci când cineva tinde să păstreze o ranchiună tăcută și fără reacție timp de veacuri, este vorba cel puțin parțial de personalitatea cu care s-a născut, de experiențele trăite de-a lungul vieții și de modul în care a învățat să își gestioneze sentimentele pe măsură ce creștea”, spune Barth.
8. Îi insultă pe ceilalți oameni
Insultarea oamenilor este un semn real al unui om slab, un om care este atât de nesigur, încât are nevoie să îi tragă pe alții în jos pentru a se ridica. Cu toate acestea, orice încredere sau siguranță de sine pe care o obține din insultarea oamenilor este goală și nu va dura mult timp.
Psihologul Nick Wignall precizează că criticarea oamenilor este un semn de inteligență emoțională scăzută.
„Critica utilă are ca scop îmbunătățirea lumii”, a explicat el. „Critica nefolositoare are ca scop să te faci pe tine să te simți mai bine”.
„Fără să știe, oamenii care îi critică constant pe alții încearcă doar să își atenueze nesiguranța”, a dezvăluit Wignall.
El a subliniat diferența dintre o persoană cu inteligență emoțională și o persoană fără inteligență emoțională, susținând că „Oamenii inteligenți emoțional și conștienți de sine înțeleg că a-i critica pe alții este doar un mecanism primitiv de apărare. Și că există modalități mult mai bune și mai productive de a face față anxietăților și nesiguranțelor noastre”.
Insultarea oamenilor este mai mult decât un mod lipsit de respect și de inimă rece de a te comporta. Este, de asemenea, un adevărat semn al unui om slab.
9. Se împotrivește îmbunătățirii de sine
A te opune la autodepășire este un semn real al unui om slab. Fie ego-ul său este atât de mare, încât crede că nu are nimic de îmbunătățit, fie este atât de prins de propria lipsă de încredere în sine, încât evită orice lucru care l-ar putea conduce spre schimbare.
Un om slab refuză să învețe ceva nou sau să-și extindă perspectiva. El refuză să se uite la reacțiile sale emoționale sau la tiparele sale de comportament. În schimb, el se lasă stagnat, ceea ce îi dezvăluie slăbiciunea.
Prin evitarea oricărei forme de creștere, un bărbat slab nu devine niciodată cel mai bun eu al său. A fi într-o relație cu un bărbat care nu va face niciun pas acționabil pentru a se îmbunătăți duce la o nemulțumire extremă și la un sentiment de a nu fi niciodată împlinită.
10. Este excesiv de competitiv
Un semn real al unui bărbat slab este să fie competitiv până la greșeală. El vede totul ca pe un concurs și nu este un perdant grațios. Se compară cu prietenii, frații și colegii săi de muncă. Se compară cu bărbații cu care partenera sa s-a întâlnit înainte de el, arătând că nu se simte în siguranță în relația sa.
Nevoia sa de validare externă influențează tot ceea ce face și nu este niciodată cu adevărat mulțumit de sine, chiar și atunci când reușește.
Natura sa prea competitivă nu este foarte plăcută, mai ales că se străduiește să fie mândru de realizările partenerei sale. El vede realizările ei ca pe o dovadă că el nu este suficient de bun, ceea ce nu face decât să îl facă și mai competitiv. El este incapabil să sărbătorească victoriile ei și încearcă în mod activ să o depășească, ceea ce este un semn definitiv al slăbiciunii sale.
11. Îi lipsește integritatea
Lipsa de integritate este un semn real al unui bărbat slab. El este atât de disperat să se integreze încât își schimbă personalitatea și convingerile pentru a se alinia cu ceilalți oameni. Tendința sa de a deveni un cameleon social indică faptul că simțul său de sine este slab și că nu are o morală bună.
Își compromite valorile în mod constant, dovedind că nu gândește pentru sine. Este ușor de influențat de alte persoane. Va spune orice și va face orice este nevoie pentru a părea simpatic, ceea ce îl face să pară fals și neautentic, dezvăluind adevăratul său caracter slab.
12. Nu poate fi vulnerabil
Un semn real al unui bărbat slab se manifestă ca o incapacitate de a fi vulnerabil. Acest lucru merge dincolo de indisponibilitatea emoțională, trecând pe teritoriul de a fi complet detașat. Teama de vulnerabilitate poate veni din faptul că a fost crescut într-un sistem familial care nu a făcut niciodată loc emoțiilor. Poate fi înrădăcinată în traume din trecut sau în lipsa unei cunoașteri profunde a propriei persoane.
Cu toate acestea, chiar și atunci când aceste cauze sunt luate în considerare, dacă un bărbat nu este dispus să facă munca sau să vizeze vulnerabilitatea, acest lucru arată că nu este pregătit să fie într-o relație adevărată.