x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 13 lucruri pe care oamenii cu mentalităţi puternice nu le fac

13 lucruri pe care oamenii cu mentalităţi puternice nu le fac

10 Iul 2017   •   14:32
13 lucruri pe care oamenii cu mentalităţi puternice nu le fac

Puterea mentală nu e reflectată în ceea ce faci, ci în ceea ce nu faci, după cum arată Amy Morin în carte ei “13 Things Mentally Strong People Don’t Do”. Iată cele 13 indicii că ai de-a face cu un om puternic:

1. Nu îşi pierd vremea plângându-şi de milă

“Părându-ţi rău pentru propria persoană este o formă de autodistrugere”, scrie Amy Morin. Este o pierdere de timp, creează emoţii negative şi distruge relaţii. Cheia spre succes este să apreciezi ceea ce ai, după cum afirmă scriitoarea.

2. Nu îşi pierd puterea

Oamenii îşi pierd puterea când dau de bariere fizice şi emoţionale, mai notează Amy Morin. E important să-ţi urmezi aspiraţiile şi să munceşti pentru a le atinge. Amy Morin o foloseşte pe Oprah Winfrey ca exemplu de putere. Winfrey a crescut luptându-se cu sărăcia şi abuzul sexual, dar a reuşit să treacă peste, căci nu a renunţat la puterea ei interioară.

3. Nu se dau în lături de la schimbare

Există cinci stadii ale schimbării, după cum notează Morin: pre-contemplarea, contemplare, pregătirea, acţiunea şi menţinerea.

Urmărirea celor cinci stadii este crucial. Apariţia schimbărilor poate fi înspăimântătoare, însă a fugi de ele înseamnă a te opri din dezvoltare.

4. Nu se concentrează pe lucruri pe care nu le pot controla

“Se simte totul foarte sigur când ai totul sub control, dar trâind cu impresia că avem puterea să tragem mereu sforile poate deveni problematic.”, scrie Morin. Încercarea de a deţine controlul a tot ce se întâmplă în jur este o formă de anxietate. “În loc să  te concentrezi pe a-ţi stăpâni anxietate, încerci să controlezi mediul.”. Renunţând să te mai concentrezi pe lucrurile pe care nu le poţi controla te va face mai fericit, mai puţin stresat, te va ajuta să-ţi dezvolţi mai bine relaţiile, vei descoperi noi oportunităţi şi vei avea mai mult succes.

5.  Nu îşi doresc să mulţumească pe toată lumea

De cele mai multe ori ne judecăm prin raportare la ce gândesc ceilalţi despre noi, ceea ce este antonimul puterii mentale. Morin a punctat patru lucruri despre încercarea constantă de a mulţumi pe toată lumea: este o pierdere de timp, oamenii care încearcă să facă asta sunt uşor de manipulat, e ok pentru ceilalţi să fii nervos sau dezamăgit şi, în plus, nu poţi multumi pe toată lumea.

6. Nu se tem să-şi asume riscuri

Oamenii se tem, de cele mai multe ori, să-ţi asume riscuri, fie că e vorba de riscuri financiare, fizice, emoţionale, sociale sau raportate la afaceri, a spus Morin.

Pentru a analiza mai bine riscul, Morin ne sfătuieşte să ne punem următoarele întrebări:

  • Care sunt potenţialele costuri?
  • Care sunt potenţialele beneficii?
  • Cum mă va ajuta asta să-mi ating scopul?
  • Care sunt alternativele?
  • Cât de bine va fi dacă se va adeveri cel mai bun lucru care se poate întâmpla?
  • Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla şi cum pot reduce riscul ca acesta să se întâmple?
  • Cât de rău va fi dacă se va adeveri cel mai rău lucru care se poate întâmpla?
  • Cât de mult va conta decizia în cinci ani?

7.  Nu trăiesc în trecut

Trecutul este trecut. Nu există nicio modalitate prin care să schimbi ceea ce s-a întâmplat deja, iar trăind în trecut te poate împiedica din a te bucura de prezent şi a planifica viitorul, după cum menţionează Morin. Nu ajută la nimic să ne concentrăm pe ceea ce s-a întâmplat deja şi, de asemenea, poate duce la depresie.

8. Nu fac aceeaşi greşeală de mai multe ori

Reflectând asupra greşelilor trecute te poate ajuta să nu le mai repeţi. E important să studiezi ce a mers greşit, ce ai fi putu să faci mai bine şi cum să acţionezi data viitoare.

Persoanele cu un mental puternic îşi asumă responsabilitatea greşelilor pe care le-au făcut şi creează un plan pentru a evita să facă aceeaşi greşeală în viitor.

9. Nu au resentimente pentru succesul celorlalţi

Resentimentul este furia care rămâne ascunsă. Concentrându-ne pe succesul altei persoane nu ne va face să-l atingem pe al nostru, din moment ce ne distrage de la drumul nostru.

10. Nu renunţă după primul eşec

Succesul nu este imediat, iar eşecul este întotdeauna un obstacol pe care trebuie să îl depăşeşti. Gândindu-te că eşecul este inacceptabil şi că asta înseamnă că nu eşti suficient de bun nu reflectă o mentalitate puternică.

11. Nu se tem de singurătate

“Creând timp pentru a fi singur cu propriile gânduri poate fi o experienţă puternică, care te va ajuta să-ţi atingi scopurile.”, a scris Morin. Iată câteva beneficii ale solitudinii pe care Morin le-a notat în cartea sa:

  • Solitudinea la birou creşte productivitatea
  • Timpul petrecut singur îţi poate dezvolta empatia
  • Dezvoltă creativitatea
  • Este benefică pentru sănătatea mentală
  • Ajută la refacere

12. Nu simt că lumea le datorează ceva

E uşor să devii nervos pe lume pentru eşecurile şi lipsa ta de succes, însă adevărul este că nimeni nu e vinovat de asta. “Viaţa nu trebuie să fie corectă. Dacă unii oameni experimentează mai multă fericire şi succes decât alţii, asta este viaţa, dar asta nu înseamnă că îţi datorează ceva dacă ai avut ghinion.”

Cheia este să te concentrezi pe efortul pe care îl depui, să accepţi critica şi să-ţi cunoşti defectele. Comparându-te cu ceilalţi nu te va feri de dezamăgire, dacă nu obţii ceea ce crezi că ţi se cuvine.

13 Nu se aşteaptă la rezultate imediate

Oamenii slabi din punct de vedere mental sunt, în mod normal, nerăbdători. Îşi supraestimează abilităţile şi subestimează timpul necesar atingerii obiectivelor, de aceea se aşteaptă la rezultate imediate.

Sursă: The Independent

 

×
Subiecte în articol: mentaliate puternica amy morin 13 lucruri