x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 5 motive pentru a mânca îngheţată

5 motive pentru a mânca îngheţată

de Mirela Dădăcuş    |    23 Iun 2009   •   00:00
5 motive pentru a mânca îngheţată
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/
1 ANTISTRES. Îngheţata, un desert răcoritor, ideal în zilele caniculare, aduce numeroase beneficii sănătăţii. Potrivit nutriţioniştilor, în zilele călduroase, putem scăpa cu uşurinţă de stresul generat de expunerea la temperaturile ridicate dacă mâncăm... îngheţată. Explicaţia: datorită conţinutului bogat în calciu şi magneziu, acest produs relaxează şi calmează sistemul nervos.

2 MENŢINE GREUTATEA NORMALĂ. Studii recente sugerează că o dietă bogată în îngheţată împiedică recâştigarea kilogramelor pierdute în urma unei cure de slăbire. Potrivit medicului Michael Zemel, de la Universitatea Tennessee din Knoxville (SUA), această particularitate se datorează calciului, un mineral care se găseşte din plin în laptele folosit la prepararea îngheţatei.

3 PREVINE HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ.
Îngheţata, în special cea preparată în casă, fără aditivi, coloranţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, previne hipertensiunea arterială, susţine prof. Robert Heaney, expert în nutriţie la Universitatea Creighton din Omaha (SUA). Potrivit acestuia, "meritul" aparţine unuia dintre ingredientele de bază din îngheţată, laptele, bogat în proteine, grăsime şi lactoză. În plus, laptele conţine toate mineralele implicate în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu).

4 STOP PIETRELOR LA RINICHI.
Îngheţata preparată din grăsime animală (lapte, smântână, unt sau lapte praf - considerate a fi cele mai bune surse de calciu) mai are o virtute: împiedică formarea calculilor renali (pietre la rinichi). Un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, publicat recent în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care au avut o dietă săracă în calciu (sub 400 mg pe zi) prezintă un risc dublu de apariţie a calculilor renali, în comparaţie cu cele a căror dietă conţinea peste 1.200 mg de calciu pe zi. Necesarul zilnic de calciu este de 500 mg la copii, 1.000 mg la adolescenţi, 1.200 mg la adulţi şi 1.500 mg la persoanele peste 50 de ani. 

5 PREVINE INFERTILITATEA. O dietă bogată în îngheţată reduce riscul apariţiei infertilităţii la femei, susţin cercetătorii de la Harvard School of Public Health. Potrivit acestora, femeile care mănâncă de două-trei ori pe zi lactate integrale, bogate în grăsimi (inclusiv îngheţată), au un risc cu 38% mai mic de infertilitate, în comparaţie cu cele care mănâncă îngheţată o dată pe săptămână sau niciodată. Medicii le recomandă femeilor care vor să devină mame să aibă o dietă cu un conţinut normal sau ridicat de grăsimi din lactate, fără a face însă excese, deoarece obezitatea reduce substanţial şansele de a concepe un copil.
 

×
Subiecte în articol: ingheţată alimentatie echilibrata