Incredibil, dar adevărat: unele alegeri, care aparent sunt cele mai bune și mai sănătoase, ne sabotează procesul de slăbire sau chiar ne fac să ne îngrășăm!
Sunteți oare propriul inamic în lupta împotriva kilogramelor? Potrivit www.prevention.com, acestea sunt cele mai dăunătoare obiceiuri pe care mulți le adoptăm fără a conștieniza că nu facem decât să agravăm problema pe care vrem să o combatem:
Aveți o obsesie pentru o anumită categorie de macronutrienți
Dietele low-carb, care limitează carbohidrații, sau dietele low-fat, care interzic consumul de grăsimi sunt încă populare și recomandate. Totuși, cercetările medicilor dovedesc că adoptând o dietă restrictivă comitem o mare greșeală: atunci când excludem lactatele din alimentați suntem tentați să consumăm mai mulți carbohidrați, în timp ce mesajul „fără grăsimi” de pe ambalajele produselor ne determină să mâncăm cu până la 50% mai mult decât dacă am fi ales varianta normală a respectivului aliment. Grăsimile, cele sănătoase, contribuie la senzația de sațietate și nu trebuie evitate. Iar în ceea ce privește evitarea carbohidraților, potrivit experților, vom slăbi, dar ne vom îngrășa imediat ce îi vom reîntroduce în alimentație.
Cumpărați foarte multe alimente „sănătoase”
Cercetările publicate în Revista Americană de Marketing și Cercetări au relevat că etichetarea produselor drept „sănătoase”, „dietetice”, „fit”, „light” îi determină pe oameni să mănânce mai mult și să facă mai puține exerciții fizice. Autorii studiului sunt de părere că atunci când vedem astfel mesaje suntem tentați să credem că nu mai e nevoie să facem mișcare.
Totuși, nu uitați, indiferent cât de sănătoasă este mâncarea pe care o consumați, aceasta nu poate înlocui o sesiune de cardio în care ardeți 500 kcal.
Numărați calorii
Slăbirea nu este un joc al numerelor. Această strategie de a scăpa de kilograme eșuează în 95% din cazuri și, cel mai adesea, ne face să ne îngrășăm mai mult. De ce? Atunci când mâncăm prea puține calorii, corpul intră într-o stare de înfometare, metabolismul devine foarte lent și în loc să ardă grăsime, „topește” masă musculară. În plus, atunci când ne concentrăm asupra caloriilor, facem alegere mai nesănătoase: de exemplu, un baton de cereale are mai puține calorii decât o mână de migdale, dar nu conține nutrienții importanți care oferă senzația de sațietate.
Un sfat de la specialiști: consumați alimente cât mai naturale și puțin procesate și nu veți fi nevoit să numărați calorii.
Vă raportați la mâncăruri ca fiind „bune” sau „rele”
Vă șimțiți mândru după ce ați mâncat o porție de spanac, dar vinovat și rușinat după ce v-ați răsfățat cu o prăjitură? Nu faceți taliei nicio favoare. De fapt, atunci când vă culpabilizați pentru greșelile alimentare pe care le-ați făcut, există riscul să mâncați chiar mai mult. Un studiu desfășurat la Universitatea din Toronto a demonstrat acest lucru. Mai multe persoane care țineau dietă au fost cântărite cu ajutorul unui cântar defect, pentru a crede că s-au îngrășat 2,5 kg. Supărați de faptul că au luat în greutate, subiecții au început să facă alegeri nesănătoase pentru a se consola.
Cum să rezolvați această problemă? Schimbați-va atitudinea în fața mâncării: alegeți alimentele sănătoase pentru gust și pentru starea de bine pe care o veți avea.
Respectați cu sfințenie aceeași rutină în fiecare zi
Ovăz la micul dejun, salată la prânz, somon și broccoli pentru cină. Repetați acest meniu la nesfărșit și veți slăbi!
Fals. Cercetătorii au dovedit contrariul, descoperind că limitarea în dietă limitează și dezvoltarea bacteriilor sănătoase din corp, care sunt foarte importante în ceea ce privește slăbirea, senzația de foame și nivelul zahărului din sânge. În plus, savanții de la Universitatea Cornell au ajuns la concluzia că persoanele care introduc în alimentație mâncăruri noi, exotice au un indice de masă corporală mult mai mult decât cei conservatori.