x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 5 obiceiuri zilnice ale oamenilor care trăiesc peste 100 de ani

5 obiceiuri zilnice ale oamenilor care trăiesc peste 100 de ani

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2024   •   10:40
5 obiceiuri zilnice ale oamenilor care trăiesc peste 100 de ani

Un biolog dezvăluie obiceiurile oamenilor care trăiesc peste 100 de ani.

Există animale cu o longevitate deosebită, care pot oferi răspunsuri și pentru o viață mai lungă pentru oameni. Există mai multe secrete ale longevității care pot crește durata de viață.

Dan Buettner și Sam Skemp au realizat unstudiu despre viața din „zona albastră”, unde oamenii au o durată de viață peste media globală. Experții au determinat că anumite obiceiuri care fac diferența. 

1. Stilul de viață

Persoanele care vor o viață mai lungă trebuie să fie atenți la dietă. Cei din zona albastră au o dietă formată mai ales din plante, legume, nuci și fasole dar consumă și carne în cantități mici.

Este important să nu consumi mâncare procesată. 

2. Mișcare

Mersul pe jos, munca în grădină sau alte sarcini fizice pot contribui semnificativ la longevitate. Exercițiile fizice sunt incluse în activitatea zilnică. 

3. Socializare

În zona albastră se pune accent pe conexiuni sociale puternice. Familia și comunitatea reprezintă factori importanți din viața oamenilor. Există mai multe studii care indică faptul că socializarea e esențială pentru o viață sănătoasă. 

4. Motivație

Numit ikigai în Japonia și plan de vida în Costa Rica, mulți din aceste zone cred că oamenii trebuie să aibă un motiv clar definit pentru viața lor. Astfel vor fi mai sănătoși fizic și psihic. 

5. Reducerea stresului

Printre obiceiurile oamenilor care trăiesc mult este și reducerea stresului. Cei care trăiesc în zona albastră au ritualuri zilnice pentru reducerea stresului. Printre acestea se numără rugăciunea, somnul de prânz și petrecerea timpului cu cei dragi. 

5. Timp în natură

Mediul are un rol important, pentru că trebuie să încurajeze mișcarea și interacțiunea socială. Accesul la natură și reducerea factorilor de stres, precum poluare sau un grad ridicat de criminalitate.

O zi obișnuită din viața centenarilor

Jeanne Louise Calment, de exemplu, care deține recordul Guinness pentru cea mai bătrână persoană, a trăit până la 122 de ani.

Se trezea în fiecare dimineață la 6:45 și își începea ziua cu o rugăciune. Stând în fotoliu, făcea unele exerciții ușoare și își întindea mușchii. După micul dejun, bea cafea și își spăla singură farfuriile. Dormea douăore la prânz și mergea în vizită la prieteni. 

Își făcea în fiecare zi o salată de fructe și mânca desert la fiecare masă. Îi plăcea ciocolata și carnea de vită.

Violet Brown, care a trăit până la 117 ani, a avut 6 copii. Avea o dietă variată, cu carne de pui și porc, și rom. Ea spunea că a trăit atât de mult pentru că mânca 3 ouă pe zi, 2 dintre ele crude. 

×
Subiecte în articol: obiceiuri centenari