x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 500 de calorii seara sau dimineața? Mâncatul la miezul nopții îngrașă sau nu?

500 de calorii seara sau dimineața? Mâncatul la miezul nopții îngrașă sau nu?

27 Oct 2015   •   21:14
500 de calorii seara sau dimineața? Mâncatul la miezul nopții îngrașă sau nu?

După cum probabil ați auzit, mâncatul seara îngrașă. Dar oare chiar contează cu adevărat ora la care luați masa?

Cercetările sunt contradictorii, iar oamenii de știință au mai multe variante, scrie prevention.com. Din cele mai relevante opt studii realizate pe această temă, patru susțin că ar trebui să mâncăm în prima parte a zile, trei ne sfătuiesc să consumăm cele mai multe calorii seara, iar ultimul sugerează că nu există nicio diferență.

Specialistul în nutriție și sport de la revista americană Men's Health, Alan Aragon, se află în tabăra celor care susțin că nu are nicio relevanță. Verdictul pe care îl dă este simplu: „o calorie este o calorie, indiferent de momentul în care luăm masă”.

Și aceasta este explicația, pe larg: indivizii consumă calorii pentru diversele activități făcute de-a lungul unei zile, dar și în repaos pentru procese involuntare precum respirația și funcționarea organelor interne. Chiar și atunci când dormim, sunt arse calorii.

Astfel, în timpul zilei, corpul fie stochează grăsime, fie o arde (proces de oxidare). Să presupunem că o persoană are nevoie de 2000 de calorii pe zi. Dacă mănâncă 2000 calorii, greutatea va rămâne aceeași, dacă mănâncă mai multe se va îngrășa, iar un aport mai redus înseamnă slăbire.

Conform lui Aragon, energia nu reapare și dispare și de aceea nu contează dacă numărul de calorii este distribuit în trei mese sau este ingerat seara.

De exemplu: imaginează-ți că nu mănânci nimic toată ziua, iar la miezul nopții servești un cheesburger, cartofi prăjiți și un shake. Un bun prieten mănâncă același meniu dimineața la 8.

În cazul tău, corpul va arde grăsimi toată ziua, pentru că nu consumi calorii, iar seara le va stoca sub formă de grăsimi, după masa respectivă, dacă sunt mai multe decât aportul necesar.

Prietenul vă trece prin același proces, dar în sens invers. Corpul va arde caloriile consumate și va începe să ardă grăsimi abia după ce vor fi arse cele „servite” la micul dejun.

Totuși, controlul greutății nu este tocmai simplu, depinzând de individ și numeroși factori precum stil de viață, genetică și influențe ale mediului.

Sugestia: pentru controlul greutății, mâncați cât vreți, atât timp cât nu exagerați cu cantitățile. Pentru a slăbi, procedați la fel, dar consumați mai puține calorii decât are nevoie corpul.
 

×