Există circa 60 de soiuri, printre care busuiocul dulce, sfânt, lămâie și creț. Această plantă poate fi cultivată în toată lumea.
Majoritatea indiencelor se închină la busuioc și au un spațiu dedicat acestuia. Busuiocul dulce este folosit în bucătăria indiană, thailandeză și italiană. Frunzele de busuioc pot fi eficiente pentru diverse probleme de sănătate, de la imunitate la sănătatea intestinului, scrie tomsguide.com.
Este bogat în vitamina A, vitamina K, fier, mangan, calciu și uleiuri esențiale. Conține antioxidanți, precum beta-criptoxantina, zeaxantină, luteină și beta-caroten.
Efectele asupra sănătății
1. Ajută la combaterea stresului oxidativ
Busuiocul este bogat în antioxidanți, iar acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi care se găsesc în corpul nostru. Radicalii liberi sunt elementele care provoacă leziuni celulelor și cresc riscul de complicații de sănătate, precum boli de inimă, cancer, diabet și artrită. Conține și flavonoide care întăresc imunitatea, încetinesc îmbătrânirea și protejează împotriva deteriorării celulelor.
2. Reduce riscul de cancer
Busuiocul sfânt este diferit de busuiocul dulce și conține fitochimice și compuși bioactivi din plante care reduc riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cel de piele, pulmonar, bucal și hepatic. Încetinește răspândirea și dezvoltarea celulelor canceroase.
3. Ajută digestia
Busuiocul dulce conține eugenol, un compus chimic cu proprietăți antiinflamatorii care ajută la digestie. BDar este benefic și pentru sistemul nervos. Ajută și la menținerea echilibrului pH-ului în organism. Ameliorează constipația, acționând ca un laxativ.
4. Piele sănătoasă
Busuiocul nu este doar benefic pentru digestie, contribuind la menținerea sănătății și strălucirii pielii datorită uleiurilor esențiale. Este un ingredient magic pentru persoanele cu pielea grasă, deoarece conține camfenă, un component al busuiocului care acționează ca un toner și îndepărtează surplusul de ulei, celulel moarte și murdăria care blochează foliculii.
5. Diabet
Busuiocul este un prieten excelent pentru persoanele cu diabet. Acestea trebuie să adauge busuioc în dieta lor, deoarece încetinește procesul de eliberare a glucozei în sânge. Poate ajuta, de asemenea, la gestionarea altor complicații de sănătate asociate diabetului, cum ar fi hiperinsulinemia, greutatea corporală excesivă.
6. Combaterea inflamației
Busuiocul are proprietăți antiinflamatorii și uleiuri esențiale, precum citronellol, linalol și eugenol care au proprietăți benefice în afecțiunile inflamatorii intestinale, afecțiuni cardiace și artrita reumatoidă. Busuiocul poate ajuta, de asemenea, la tratarea durerilor de cap, a febrei, răcelii și tusei, gripei și durerilor în gât.