x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 6 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

6 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

25 Iul 2022   •   12:02
6 sfaturi pentru un stil de viață sănătos
Sursa foto: FreePik

Calitatea vieții și noțiunea de stil de viață sănătos sunt concepte multidimensionale, care includ domenii asociate funcționării fizice, mentale, emoționale și sociale. Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar a mânca sănătos și a face exerciții fizice regulate, ci presupune și o stare mentală pozitivă, o imagine de sine excelentă și, în general, o stare bună de sănătate.

Dacă un stil de viață sănătos este și deviza ta, descoperă în rândurile de mai jos o serie de sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății și îmbunătățirea calității vieții! 

  1. Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată 

O dietă echilibrată este esențială pentru organism, asigurându-i acestuia aportul necesar de nutrienți, vitamine și minerale, în vederea menținerii integrității celulelor, a țesuturilor și a organelor. O alimentație sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină alimente din toate grupele principale, în proporții corecte, pentru a asigura organismului o nutriție optimă. Pentru a respecta principiile unei diete echilibrate trebuie să:

  • Consumi o varietate de alimente: legume, fructe, cereale, carne, pește, ouă, lactate, oleaginoase și semințe, grăsimi sănătoase; 

  • Consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi; 

  • Alegi semințe și fructe oleaginoase; 

  • Alegi uleiuri vegetale nehidrogenate; 

  • Nu sari peste micul dejun; 

  • Limitezi aportul de sare, grăsimi saturate, zahăr și alcool; 

  • Te hidratezi corespunzător; 

  • Consumi alimente în porții echilibrate; 

  • Să suplimentezi aportul de vitamine și minerale prin suplimente alimentare. De pildă, poți găsi suplimente lipozomale pe Obio.ro, ideale pentru creșterea energiei și o mai bună dispoziție. 

  1. Fă sport cu regularitate 

Un stil de viață activ ajută la îmbunătățirea calității vieții, susține întărirea oaselor și sistemul imunitar, îmbunătățește starea de bine și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase. Este recomandat un antrenament de cel puțin o oră, de trei ori pe săptămână sau cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Include în rutina ta exerciții de stretching de cel puțin două ori pe săptămână și alege exerciții care se potrivesc cel mai bine personalității tale sau condiției tale fizice: antrenamente la sala de fitness, mers, dans, alergare, sport în aer liber și altele. 

  1. Odihnește-te corespunzător 

Oamenii cu un stil de viață sănătos dorm cel puțin 6-8 ore noaptea. Acest timp de relaxare este esențial pentru minte și corp, pentru a te simți odihnit și plin de energie. Atunci când dormi prea puțin, organismul nu va putea face față stresului din ziua precedentă. De asemenea, este important că aceste ore să fie dormite noaptea, când sistemul endocrin produce melatonină. Cel mai odihnitor somn are loc între orele 22.00 și 6.00.   

  1. Ai grijă de sănătatea ta mintală 

Nici mintea nu ar trebui neglijată atunci când vrei să adopți un stil de viață sănătos. Petrece timp cu tine, în care să citești, să meditezi și să te relaxezi sau alte activități care te stimulează din punct de vedere mintal. O stare mintală bună ajuta la îmbunătățirea stării generale mintale și fizice. Un lucru este cert: dacă te preocupi să-ți stimulezi gândirea cu activități plăcute, vei avea parte doar de beneficii care te vor ajuta pe drumul spre un stil de viață sănătos. 

  1. Adoptă o atitudine pozitivă 

Multe schimbări ce țin de un stil de viață sănătos eșuează pentru că nu stai foarte bine la capitolul atitudine pozitivă. Această atitudine implică o gândire echilibrată și o bunăstare emoțională. Doar cu o alimentație sănătoasă, somn regulat și activități fizice nu vei reuși să adopți un stil de viață sănătos, atâta vreme cât toate eforturile sunt sabotate de gândire și emoții negative. 

  1. Renunță la obiceiurile nocive 

Un stil de viață sănătos înseamnă a renunța la obiceiurile nocive, dintre care cele mai populare sunt alcoolul și fumatul. Dacă ești nefumător, evită să te apuci de fumat sau să inspiri fumul de țigară, iar dacă ești fumător este timpul să renunți la fumat. Fumatul cauzează numeroase probleme de sănătate și este extrem de nociv, în timp ce alcoolul este, de asemenea, nociv pentru sănătate, cauzând afectarea ficatului și alte afecțiuni. Renunță la aceste obiceiuri nocive și solicită ajutorul specialiștilor în acest sens. 

 

Sperăm că sfaturile noastre te-au ajutat să înțelegi mai bine la ce face referire un stil de viață sănătos. Ține cont de ele și pornește cu pași repezi în călătoria spre o viață sănătoasă și fericită!

×