Acidul folic administrat in cantităţi mari poate grăbi dezvoltarea cancerului de colon, spun specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate.
Dozele mari de acid folic, despre care se credea că pot preveni cancerul de colon, au exact efectul contrar, arată un nou studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA, citat de Associated Press. Rezultatele sunt cu atăt mai ingrijorătoare cu căt săptămăna trecută un alt studiu a scos la iveală că la persoanele care iau foarte multe vitamine sintetice posibilitatea de apariţie a cancerului de colon este foarte ridicată.   Â
Rezultatul este surprinzător, pentru că cercetările anterioare au arătat că dietele sărace in acid folic sporesc riscul apariţiei cancerului de colon. Coroborănd cele două rezultate, cercetătorii au conchis că acidul folic este periculos atunci cănd cancerul este deja declanşat.
AVANSARE. Studiul a apărut in "Journal of American Medical Association" şi a fost realizat timp de şase ani pe 987 de adulţi care aveau cancer de colon in stadiu incipient. La cei cărora le-au fost administrate pastile de acid folic cancerul a avansat mult mai repede decăt la cei care au consumat fructe şi legume care conţin vitamina B9. Acidul folic este o variantă artificială a vitaminei B9. Participanţii la studiu au ingerat mai mult acid folic decăt cel administrat de cercetători, pentru că din 1998 in Statele Unite ale Americii, Food and Drug Administration (FDA) a cerut ca toate cerealele să fie fortificate cu această substanţă. Măsura a fost luată pentru prevenirea malformaţiilor nou-născuţilor. Dr Joel Mason, expert in acid folic şi cancere de la Universitatea Tufts din Boston, a delarat că fortificarea alimentelor cu acid folic poate avea efecte nedorite asupra persoanelor perdispuse la cancere.
In SUA se poartă discuţii pentru mărirea cantităţii de acid folic din făinuri, dar sunt specialişti care nu sunt de acord cu această măsură, deoarece nu se cunoaşte cu adevărat riscul la care se expune populaţia. Â
Avertismente. Cornelia Ulrich, medic la Centrul de Cercetare a Cancerelor din Seattle, precizează in argumentarea care insoţeşte studiul că persoanele trecute de 50 de ani trebuie să fie foarte bine supravegheate inainte de a li se da anumite vitamine. "Persoanele in vărstă sunt predispuse la afecţiuni ale colonului, iar acidul folic nu va face decăt să le agraveze starea", a spus Ulrich.
Sintetic
Acidul folic se găseşte atăt sub formă naturală, in legume verzi (broccoli, spanac) şi in unele fructe şi sucuri, de exemplu, sucul de portocale, căt şi sub formă sintetică, in diverse complexe vitaminice şi in produsele alimentare fortificate, ca păinea sau fulgii de cereale cu conţinut imbogăţit de vitamine. Studiile realizate pănă acum au arătat faptul că organismul nostru absoarbe mai uşor acidul folic sintetic decăt pe cel natural.Acidul folic (numit şi folat sau acid folinic, sau folacin, sau acid pteroilglutamic) a fost extras pentru prima dată din frunzele de spanac in 1964 şi s-a descoperit repede că este esenţial in prevenirea anemiei la animale. Ceva mai tărziu s-a constatat că, adăugat in alimentaţia femeilor insărcinate, reduce riscul apariţiei problemelor de tub neural la
nou-născuţi. Sfatul experţilor in nutriţie este ca femeile insărcinate şi cele care işi doresc copii să nu se bazeze numai pe alimentaţie pentru necesarul de folat şi să ia cu căteva luni inainte suplimente alimentare cu acid folic. In felul acesta previn apariţia malformaţiilor