x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aditivi - E 239 ne lasă fără calciu

Aditivi - E 239 ne lasă fără calciu

de Cristina Andreea Calin    |    25 Oct 2007   •   00:00
Aditivi - E 239 ne lasă fără calciu

Hexametilen tetraamina, E 239, este un conservant folosit de industria alimentară pentru brănzeturile cu mucegai şi a specialităţilor blue cheese, brie, gouda, havarti.


Hexametilen tetraamina, E 239, este un conservant folosit de industria alimentară pentru brănzeturile cu mucegai şi a specialităţilor blue cheese, brie, gouda, havarti.

Pănă anul acesta in Uniunea Europeană era permisă folosirea lui E 239 şi pentru caviar, hering şi diverse sortimente de peşte conservat. In urma ultimei intălniri a Comisiei Codex Alimentarius, din martie 2007, s-a stabilit totuşi ca limita maximă admisă să crească de la 0,15 mg/kg corp la 0,25 mg/kg corp.

Medicii recomandă ca această limită să nu fie depăşită sub nici o formă, pentru că efectele sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atenţionează că hexametilen tetraamina este un chelant puternic, care scoate din organismul nostru tot calciul, fosforul, magneziul, fierul. Pentru că are această capacitate de a "strănge" totul in jurul ei, această substanţă este folosită in cazul otrăvirii cu metale grele. E 239 mai este implicat şi in cazuri de cancer, fiind considerat vinovat şi pentru creşterea intensităţii crizelor de astm, pentru apariţia migrenelor sau a urticariilor. Din cauza acestor efecte nocive asupra sănătăţii consumatorilor, aditivul alimentar E 239 a fost interzis in foarte multe ţări.

In cazul in care hexametilen tetraamina intră in contact cu pielea se pot naşte unele reacţii adverse care nu pot fi atenuate decăt de medic.

Programul internaţionl pentru siguranţa substanţelor chimice ii sfătuieşte pe cei care inghit accidental această substanţă să işi clătească gura in cel mai scurt timp şi apoi să se prezinte de urgenţă la medic pentru că pot apărea dureri de stomac, ameţeli şi stări de vomă.

Haxametilen tetraamina (C6H12N4), care este o pudră albă cristalină, mai este utilizată in medicină, ca agent antibacterian, dar şi in alte scopuri, ca fixarea vopselelor, conservarea blănurilor, vulcanizarea cauciucurilor sau ca agent anticoroziv pentru oţel.

×
Subiecte în articol: bun de consum