x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aditivi - Edulcorantul care seamănă cu zahărul

Aditivi - Edulcorantul care seamănă cu zahărul

de Cristina Andreea Calin    |    05 Feb 2008   •   00:00
Aditivi - Edulcorantul care seamănă cu zahărul

Izomalţul, E 953, este un edulcorant, înlocuitor artificial al zahărului descoperit în 1960. Acesta arată la fel ca zahărul, fiind alb, cristalin şi fără miros. Izomalţ

Izomalţul, E 953, este un edulcorant, înlocuitor artificial al zahărului descoperit în 1960. Acesta arată la fel ca zahărul, fiind alb, cristalin şi fără miros. Izomalţul este unul dintre aditivii alimentari care poate fi obţinut şi din organisme modificate genetic, în special din porumb.


UTILIZARE. Pentru că are acelaşi grad de îndulcire ca şi zahărul, izomalţul nu schimbă deloc aspectul şi structura produselor în care este adăugat. De cele mai multe ori, îl vom găsi ca ingredient în produse ca acadele, napolitane, dropsuri, dar şi în alte dulciuri. Pentru unii, avantajul folosirii izomalţului este faptul că nu duce la apariţia cariilor dentare, dar şi că aduce doar jumătate din caloriile pe care le acumulăm mâncând zahăr. Numai că, fiind o substanţă obţinută în mod artificial în laborator, are o serie de efecte adverse de care consumatorul trebuie să ţină cont atunci când se hotărăşte să înlocuiască zahărul cu izomalţul.

De cele mai multe ori, consumul ridicat de produse care conţin E 953 duce la apariţia problemelor la nivelul tractului digestiv. Cele mai des întâlnite simptome sunt flatulenţa şi diareea, mai ales la persoanele foarte sensibile.


DÅUNÅTOR. Izomalţul face parte din aceeaşi categorie cu alţi edulcoranţi artificiali: lactitolul E 966, maltitolul E 965, sorbitolul E 420 şi xilitolul E 967. Consumaţi în cantităţi mai mari de 20-30 g zilnic, ei pot produce adevărate dezordini în stomacul dumneavoastră. Această cantitate de îndulcitori se găseşte în doar jumătate de ciocolată dietetică. E 953 este interzis în alimentaţia copiilor, fiind folosit de cele mai multe ori în produsele destinate celor bolnavi de diabet.



×
Subiecte în articol: bun de consum