x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aditivul care menţine dantura curată

Aditivul care menţine dantura curată

de Nicoleta Catana    |    22 Feb 2008   •   00:00

Xilitolul E 967, un îndulcitor natural, poate să prevină formarea pigmenţilor maro pe dinţi, dar şi să îmbunătăţească calitatea băuturilor nealcoolice, conform unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Buenos Aires.



Xilitolul E 967, un îndulcitor natural, poate să prevină formarea pigmenţilor maro pe dinţi, dar şi să îmbunătăţească calitatea băuturilor nealcoolice, conform unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Buenos Aires.

Unul din cercetători a menţionat că aditivul poate fi utilizat cu încredere ca orice alt îndulcitor care are un efect benefic asupra sănătăţii noastre, fiind recomandat în special diabeticilor. Acesta a adăugat că produsele care conţin xilitol au efectele pozitive asupra consumatorilor, fiind unul dintre puţinii aditivi alimentari care nu au efecte adverse. Utilizat în combinaţie cu aspartamul, xilitolul creşte considerabil gradul de îndulcire din produse şi reduce gustul de acru. Dacă este folosit în calitate de umectant sau ca emulgator, E967 poate diminua efectele negative ale aspartamului.

Pentru dinŢi. Un alt studiu efectuat anul trecut în Scoţia a demonstrat că celor care consumă produse cu o doză ridicată de xilitol li se va reduce temporar nivelul acidităţii în placa bacteriană dintre dinţi.

Îndulcitorul a primit sprijinul academic din partea ţărilor membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, o organizaţie din Scoţia care se ocupă cu promovarea menţinerii sănătăţii dentare l-a inclus pe lista recomandărilor pentru o dentiţie cât mai curată. Aceasta sfătuieşte consumatorii să se orienteze pe cât posibil spre alimentele şi băuturile cu îndulcitori care nu conţin zahăr, dar conţin xilitol, chiar şi în ceea ce priveşte guma de mestecat.


Natural

Aditivul alimentar xilitol este de culoare albă cristalină, are aspectul şi gustul zahărului şi se poate găsi cel mai adesea ca ingredient în guma de mestecat, acesta putând lupta împotriva cariilor. Spre deosebire de alţi îndulcitori artificiali, poate fi folosit în aplicaţiile care presupun o temperatură ridicată, ca procesul de coacere sau pasteurizarea. Poate fi găsit în mod natural în fructe ca pere sau căpşuni. Experţii recomandă un consum zilnic de xilitol ca supliment pentru pacienţii care prezintă un risc crescut de apariţie a cariilor, în special în cazul copiilor, care sunt cei mai expuşi la asemenea riscuri.

×
Subiecte în articol: bun de consum