CE BEM, CE MÅNCÅM
Toate ingredientele din această băutură au trecut printr-un procedeu
industrial. Ca atare, pare mai degrabă un produs chimic, decât unul
destinat consumului uman.
CE BEM, CE MÅNCÅM
Toate ingredientele din această băutură au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degrabă un produs chimic, decât unul destinat consumului uman.
Sorita este o "băutură fermentată liniştită cu suc de afine şi arome de afine şi coacăze", care are alcool 14% vol. Lista de ingrediente de pe etichetă ne înfăţişează un produs din categoria celor periculoase, fie şi numai dacă enumerăm aditivii alimentari folosiţi. Producătorul a folosit: "apă dedurizată, zahăr, fructoză, drojdie şi/sau fermenţi selecţionaţi, îndulcitori: E 950 (acesulfam K), E 954 (zaharina), E 952 (acid ciclamic), conservanţi: sorbat de potasiu (E 202), benzoat de sodiu E 211, acidifiant: acid citric E 330, arome alimentare, suc de afine 1%, glicerină E 422, colorant alimentar caramel E 150". De asemenea, suntem avertizaţi că are în compoziţie şi dioxid de sulf E 220.
ANALIZÅ. Sorita este o băutură alcoolică bogată în zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă (zaharoză-fructoză), edulcoranţi intenşi acalorigeni – E 950, E 954, E 952, conservanţi artificiali – E 202, E 211, acidifiant, arome, glicerină şi colorant – E 150. Dintre conservanţi, E 211, benzoatul de sodium, este cel mai periculos. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că aceasta poate induce migrene, având potenţial neurotoxic. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de atenţie (ADHD). Aceste efecte adverse au impus ca doza zilnică admisă pentru E 211 să fie stabilită la 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu este şi el incriminat pentru apariţia de alergii şi astm la unele persoane sensibile. Edulcoranţii intenşi au potenţial carcinogen, putând provoca în acelaşi timp tulburări ale funcţiilor digestive, ale glicemiei sau de coagulare a sângelui. În asociere cu alcoolul, aceşti aditivi devin şi mai toxici, înrăutăţind metabolizarea acestuia, producând îmbătarea rapidă, din cauza neurotoxicităţii compuşilor rezultaţi din metabolismul lor.
CONCLUZII. În urma analizei etichetei acestui produs, specialistul nu îl recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni hepatice, renale, celor care suferă de maladii cardiovasculare, de hipertensiune, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu boli dermatologice, cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor suferinzi de maladii neurologice şi neurodegenerative, pulmonare, bătrânilor.
Toate ingredientele din această băutură au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degrabă un produs chimic, decât unul destinat consumului uman.
Sorita este o "băutură fermentată liniştită cu suc de afine şi arome de afine şi coacăze", care are alcool 14% vol. Lista de ingrediente de pe etichetă ne înfăţişează un produs din categoria celor periculoase, fie şi numai dacă enumerăm aditivii alimentari folosiţi. Producătorul a folosit: "apă dedurizată, zahăr, fructoză, drojdie şi/sau fermenţi selecţionaţi, îndulcitori: E 950 (acesulfam K), E 954 (zaharina), E 952 (acid ciclamic), conservanţi: sorbat de potasiu (E 202), benzoat de sodiu E 211, acidifiant: acid citric E 330, arome alimentare, suc de afine 1%, glicerină E 422, colorant alimentar caramel E 150". De asemenea, suntem avertizaţi că are în compoziţie şi dioxid de sulf E 220.
ANALIZÅ. Sorita este o băutură alcoolică bogată în zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă (zaharoză-fructoză), edulcoranţi intenşi acalorigeni – E 950, E 954, E 952, conservanţi artificiali – E 202, E 211, acidifiant, arome, glicerină şi colorant – E 150. Dintre conservanţi, E 211, benzoatul de sodium, este cel mai periculos. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că aceasta poate induce migrene, având potenţial neurotoxic. De asemenea, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de atenţie (ADHD). Aceste efecte adverse au impus ca doza zilnică admisă pentru E 211 să fie stabilită la 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu este şi el incriminat pentru apariţia de alergii şi astm la unele persoane sensibile. Edulcoranţii intenşi au potenţial carcinogen, putând provoca în acelaşi timp tulburări ale funcţiilor digestive, ale glicemiei sau de coagulare a sângelui. În asociere cu alcoolul, aceşti aditivi devin şi mai toxici, înrăutăţind metabolizarea acestuia, producând îmbătarea rapidă, din cauza neurotoxicităţii compuşilor rezultaţi din metabolismul lor.
CONCLUZII. În urma analizei etichetei acestui produs, specialistul nu îl recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni hepatice, renale, celor care suferă de maladii cardiovasculare, de hipertensiune, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu boli dermatologice, cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor suferinzi de maladii neurologice şi neurodegenerative, pulmonare, bătrânilor.
Acid ciclamic
Testele pe animale au arătat că aditivul alimentar E 952 provoacă tumori maligne de vezică la şobolani. Ciclamatul este clasificat în grupa 3 din punct de vedere al potenţialului cancerigen de Agenţia Internaţională de Cercetător în Cancer. Doza zilnică admisă pentru acest edulcorant intens, artificial, fără valoare calorică este de 11 mg/kg corp, puterea de îndulcire fiind de 25-30 de ori mai mare decât a zaharozei.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37, 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Citește pe Antena3.ro