x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Afinată din culori

Afinată din culori

de Cristina Andreea Calin    |    19 Ian 2008   •   00:00
Afinată din culori

CE BEM, CE MÅNCÅM  
Produsul conţine 2,15% afine, restul sunt chimicale
Sucul de afine are o pondere atât de mică în această băutură încât a fost nevoie de trei coloranţi chimici pentru a crea un aspect specific acestor fructe.
•  Alimente novatoare pe piaţa din UE



CE BEM, CE MÅNCÅM  
Produsul conţine 2,15% afine, restul sunt chimicale
Sucul de afine are o pondere atât de mică în această băutură încât a fost nevoie de trei coloranţi chimici pentru a crea un aspect specific acestor fructe.

Băutura fermentată nedistilată, liniştită, din zaharuri cu îndulcitor şi aromă de afine "Flora afine" are o tărie alcoolică de 15% vol. Pe etichetă sunt înscrise următoarele: "băutură fermentată nedistilată liniştită din zaharuri, afine 2%, suc de afine min. 0,15%, arome, acidifiant: acid citric E 330, îndulcitor: aspartam (conţine o sursă de fenilalanină) E 951, conservant: sorbat de potasiu E 202, coloranţi: caramel E 150, azorubin E 122, indigotin E 132".


ANALIZÅ. "Flora" este o băutură alcoolică fermentată, liniştită, obţinută din zaharuri fermentabile cu drojdii speciale, înalt acooligene cu tărie alcoolică de 15% vol., cu adaos de afine 2%, suc de afine 0,15%, arome. Toate acestea au fost amestecate cu aditivi alimentari din categoria acidifianţilor – E 330, îndulcitorilor – E 951, conservanţilor – E 202 şi coloranţilor – E 150, E 122 şi E 132.

În prezenţa alcoolului, aditivii alimentari devin şi mai toxici, trage un semnal de alarmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel, edulcoranţii artificiali de tipul aspartamului determină înrăutăţirea metabolizării alcoolului de către ficat. Produşii rezultaţi sunt extrem de neuroto-xici, determinând îmbătarea mult mai rapidă.

Coloranţii azoici de sinteză E 122 şi E 132 în acest context devin şi mai agresivi, putând provoca persoanelor sensibile greaţă, vomă, hipertensiune, tumori cerebrale. De asemenea, azorubina este incriminată în apariţia sindromului de hiperactivitate şi tulburare de concentrare (ADHD).


CONCLUZII. Din cauza combinaţiei de ingrediente, extrem de nocive produsul analizat este interzis copiilor, adolescenţilor, tinerilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afecţiuni renale şi hepatice, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu boli dermatologice, cu afecţiuni ale tractului digestiv, persoanelor cu maladii neurologice şi neurodegenerative, celor cu boli dermatologice, supraponderalilor şi obezilor, bătrânilor, diabeticilor, bolnavilor de hiperuricemie (gută). Produsul este interzis bolnavilor de fenilcetonurie, din cauza conţinutului de fenilalanină. Fumătorii trebuie să ţină cont de faptul că, în prezenţa alcoolului, efectele ţigărilor sunt potenţate, afectând sănătatea. Nu trebuie uitat că un consum excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii.

Indigotina

Colorantul artificial E 132 administrat concomitent cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca animalelor de laborator leziuni ale materialului genetic. Aceste combinaţii sunt posibile în preparate de carne, dulciuri, lichioruri. Chiar dacă este folosită singur în produsele alimentare, indigotina (carminul indigo) poate provoca alergii persoa-nelor sensibile, greaţă, vomă, hipertensiune, tumori cerebrale. Specialiştii nu recomandă ca E 132 să fie consumat în mod frecvent.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, cititorii interesaţi ne pot trimite sugestiile lor legate de produsele alimentare sau băuturile pe care vor ca specialistul nostru să le analizeze din punct de vedere al ingredientelor pe care le conţin la numărul de fax 021.315.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum afine