x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Agricultura ecologică sprijinită

Agricultura ecologică sprijinită

de Cristina Andreea Calin    |    16 Ian 2008   •   00:00

15:31 • Ministerul Agriculturii intenţionează să suporte, în acest an, o parte din costurile necesare procedurii de certificare a produselor ecologice, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Dacian Cioloş.

Ministerul Agriculturii intenţionează să suporte, în acest an, o parte din costurile necesare procedurii de certificare a produselor ecologice, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Dacian Cioloş. “La ora actuală analizăm modul în care putem sprijini, în limitele bugetului, anumite categorii de fermieri în privinţa costurilor de certificare pentru produsele ecologice. Vom face o evaluare să vedem despre ce animale, suprafeţe sau produse este vorba, ce număr şi ce categorii de fermieri şi cred că până în primăvară vom putea decide nivelul formei de sprijin”, a precizat Cioloş.

Acesta a spus că există fermieri mici şi mijlocii care ar putea produce produse ecologice, dar din cauza costurilor de certificare mulţi vor fi tentaţi să renunţe. Cioloş a mai precizat că principalul obiectiv în această perioadă este de a decide cât mai repede toate formele de sprijin care vor fi alocate în 2008.

 

La ora actuală, la nivel naţional, există peste 70 de organizaţii de producători în toate sectoarele agriculturii ecologice iar numărul operatorilor din agricultura ecologică înregistraţi la MADR până la 30 iunie 2007 a depăşit 3.836.     Potrivit datelor MADR, cei mai mulţi operatori înregistraţi până în prezent sunt producătorii din sectorul animalier (creşterea vacilor de lapte).
În prezent, toate produsele ecologice româneşti poartă o siglă ce garantează provenienţa produsului din acest sistem, în condiţiile în care acestea sunt certificate de 16 organisme independente - două româneşti şi 14 din UE. Fermierii români care practică agricultura ecologică vor putea accesa fonduri europene de circa 260 de milioane euro, în perioada 2007-2013, pentru finanţarea investiţiilor în acest sector.

×
Subiecte în articol: bun de consum