x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ajutaţi-o pe Oana să supravieţuiască!

Ajutaţi-o pe Oana să supravieţuiască!

de Irina Munteanu    |    16 Feb 2012   •   21:00
Ajutaţi-o pe Oana să supravieţuiască!

Anul trecut in aprilie, inainte de Pasti, parintii au dus-o pe Oana, care va im­plini 16 ani pe 20 februarie, la un con­trol, pentru ca nu se mai oprea din tusit. La radiografie, medicul a ob­ser­vat o pata pe un plaman si a tri­mis-o la 'boli infectioase'. Desi era du­minica seara, i s-a recoltat sange, iar a doua zi a primit rezultatul. Ceva era in neregula. 'Am ajuns la Fundeni si acolo ne-au confirmat dignos­ti­cul: leucemie acuta mieloblastica. Oana a fost internata de urgenta si a in­ceput imediat chimioterapia. Era in sap­tamana Pastelui', isi aminteste tatal Oanei, Dan Neacsu. Dupa ce a terminat prima etapa a tratamentului, fata s-a intors acasa, la Craiova, si-a dat tezele si examenele nationale.

'A reusit sa intre la Colegiul N­a­ti­o­nal Carol din Craiova, la sectia ma­te­matica-fizica. Apoi s-a intors la spi­tal', povesteste Dan Neacsu. Viata de liceu a Oanei nu a inceput la fel ca a altor adolescenti. In spital, cu lap­to­pul in brate, uitandu-se pe mai­lurile de la colegi, sau stand de vorba pe messenger, Oana a incercat sa fie la cu­rent cu ce se intampla la scoala. A re­u­sit sa termine primul semestru bine. Boala intrase in remisie, insa in noiembrie a revenit.

Medicii au spus ca e nevoie de un transplant
'Oana a ajuns sa stea mai mult in Bucuresti, a pierdut balul bobocilor de la liceul ei, iar tra­tamentul de adu­ce­re in remisie nu a mai dat rezulta­te. A venit acasa do­ua zile, de anul nou, apoi s-a intors la spi­tal. Pe 9 ia­nua­­rie, medicii ne-au spus ca e nevoie de un transplant. San­sele de su­pra­vie­tu­i­re in aceasta boa­la, la 5 ani, este de 20%', spune ta­tal, cu disperare. Do­sa­rul cu actele me­di­cale ale Oanei a fost inaintat unei comisii din Ministe­rul Sanatatii, pentru a obtine o parte din banii ne­ce­sari pentru operatie. Co­mi­sia trebu­ie sa decida la care dintre cele doua cli­nici (una din Italia, un­de operatia costa 170.000 euro, si una din Israel, unde operatia cos­ta 140.000 euro) va merge Oana. In costul operatiei in­tra gasirea dona­to­ru­lui, chimiotera­pia si transplantul, insa sta­tul nu aco­pera toate cheltuielile.

'Nu am strans nici macar ju­ma­ta­te din bani. Clinica ne primeste imediat ce avem ac­cep­tul Ministerului Sa­na­tatii, chiar fa­ra sa avem toti banii', explica tatal. El este de profesie inginer, insa in acest moment nu mai are serviciu si deocamdata vrea sa se ocupe de fiica sa. Sotia sa este economista, iar veni­tul pe luna al familiei nu depaseste 1.000 de euro. 'Mai avem un copil, un ba­ie­tel, care din pacate a fost compa­ti­bil cu Oana doar in proportie de 50%. Insa daca nu vom gasi un donator compatibil, fratele va fi donator', spune Dan Neacsu.

Cine vrea sa o ajute pe Oana sa ajun­ga sa faca operatia ce ii poate sal­va viata, poate depune in aceste con­turi deschise la CEC Bank SA, Agen­tia Craiovita Noua din Craiova, pe numele Neacsu Ileana (mama Oanei): IBAN RO30CECEDJ0608RON1029627 (lei); IBAN RO86CECEDJ06D6USD1080122 (USD); IBAN RO53CECEDJ06B2EUR1080121 (euro); pentru viramente internationale: BIC: CECEROBUXXX. Numerele de telefon ROMTELECOM la care se pot face donatii pentru Oana sunt: 0 900 900 290 – 2 euro; 0 900 900 292 – 5 euro; 0 900 900 294 – 10 euro. Numerele pot fi utilizate doar in reteaua ROMTELECOM. Puteti lua legatura cu tatal Oanei la acest numar de telefon: 0743.036.717.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete